TRAŽEN ZBOG MITA

Još jedan ukrajinski političar i poduzetnik traži azil

25.03.2013 u 09:58

Bionic
Reading

Ukrajinski političar i poduzetnik Volodymyr Kolkovsky, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru varaždinskog Županijskog suda, zatražio je politički azil u Hrvatskoj

Kolkovsky je uhićen 28. listopada prošle godine na graničnom prijelazu Goričan na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Interpol u Kijevu dva dana ranije. U trenutku uhićenja vraćao se s poslovnog puta u Ukrajinu gdje je vijećnik Sveukrajinskog saveza Sloboda te vlasnik nekoliko poduzeća i direktor građevinsko investicijske kompanije SKOL, vodeće građevinske tvrtke na području zapadne Ukrajine čiji je vlasnik njegova majka.

Upravo iz sredstava građevinsko investicijske kompanije SKOL pretežito se financirala djelatnost stranke Sveukrajinski savez Sloboda na lokalnoj razini, točnije području grada Ivano-Frankyvska gdje je većinska stranka, a na nacionalnoj razini opozicijska stranka budući da je osvojila nešto više od osam posto glasova na ukrajinskim parlamentarnim izborima održanim 28. listopada prošle godine

Kolkovsky, međutim, nije izašao na te izbore, jer je protiv njega varaždinski Županijski sud odredio pritvor temeljem tjeralice koja se temelji na nalogu za uhićenje izdanom od strane Okružnog suda Ivano-Frankyvska. U pritvorskom rješenju stoji da je Kolkovsky kao poslanik u gradskom vijeću, zajedno s direktorom nadležnog urbanističkog ureda grada Ivano-Frankyvska, osnovano sumnjiv za kazneno djelo primanje mita, odnosno da je zatražio mito u iznosu od 30.000 dolara od direktora poduzeća LKM-Investment koji mu je traženi iznos dostavio 20. rujna putem treće osobe prezimenom Slavenyuk.

Kolkovskom je 10. prosinca produljen pritvor, ali se u rješenju navodi kazneno djelo primanja mita u pokušaju te drugačiji činjenični opis. Naime, sada je ključna tvrdnja da su 20. rujna prošle godine u prostorijama kina Limijer u Ivano-Frankyvsku Kolkovsky kao gradski vijećnik te osoba s prezimenom Garkot zajedno kategorički izrazili zahtjev osobi s prezimenom Lomey da preda mito od 30.000 dolara za izdavanje urbanističkih potvrda, a taj iznos predan je tek 9. listopada, dakle dvadesetak dana kasnije.

'Međutim, u pogledu te bitne okolnosti koja se tiče postavljanja navodnog kategoričkog zahtjeva za davanje mita dana 20. rujna, Kolkovsky ima neoborivi alibi: dana 20. rujna prošle godine uopće nije bio u Ukrajini, već u Rzeszowu u Poljskoj', ističe se u zahtjevu za azil uz koji se prilaže i preslika putovnice.

Stoga je, kako se dodaje u zahtjevu, pokretanje i vođenje kaznenog postupka protiv Kolkovskog samo je sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva aktualne političke vlasti u Ukrajini, odnosno na taj način vladajuća Stranka regija eliminira političke protivnike, a u okviru toga najučinkovitijim se ukazuje eliminiranje njihovih izvora financiranja. Nadalje, posebno se upozorava da se pokretanje i vođenje kaznenog postupka protiv Kolkovskog, odnosno izdavanje tjeralice, poklapa s parlamentarnim izborima koji su u Ukrajini održani 28. listopada prošle godine. Isto tako ukazuje se da je Državno odvjetništvo Ukrajine na vrhuncu predizborne kampanje blokiralo račun građevinsko investicijske kompanije SKOL u vlasništvu njegove majke, iako ukrajinski zakon propisuje samo blokadu imovine osumnjičenika.

'To svjedoči o nastojanju Državnog odvjetništva Ukrajine da se pokretanjem i vođenjem kaznenog postupka protiv gospodina Kolkovskog i blokiranjem financijskih izvora opozicijske stranke ostvare politički ciljevi. U takvim okolnostima ne postoji jamstvo da će se Volodymyru Kolkovskom u Ukrajini omogućiti pravično suđenje, stoji na kraju zahtjeva za azil te upozorava da je Denisu Oleynikovu, također državljaninu Ukrajine, nedavno odobren azil u Hrvatskoj zbog postojanja političke represije u Ukrajini.