MASOVNA SINDIKALNA TUŽBA

Zbog Vladine zabrane, Hrvatske šume će 'iskeširati' milijune za božićnice?

25.03.2013 u 07:30

Bionic
Reading

Isplata božićnica za radnike Hrvatskih šuma, iako su prošla tri mjeseca od Božića i bliži se već i Uskrs, dobit će svoj epilog na sudu. Osim isplate višemilijunskog iznosa za božićnice, ukoliko se na sudu dokaže kako su radnici u pravu, prijete im i dodatni troškovi za sudske i odvjetničke troškove

Pozivajući se na prava iz Kolektivnog ugovora, ali i posebnog sporazuma iz travnja prošle godine, sindikati u Hrvatskim šumama angažirali su odvjetnika koji je, u njihovo ime, podnio 6.045 tužbi za isplatu božićnica na Općinskom radnom sudu u Zagrebu. Iz Hrvatskog sindikata šumarstva i bjelovarskog Sindikata zaposlenih u šumarstvu podsjećaju i kako su u siječnju pokušali dogovoriti mirno rješenje spora s Hrvatskim šumama, no kako tada, tako i danas – rješenja nema.

'Ne razumijem takav postupak Uprave Hrvatskih šuma, pogotovo što smo potpisanim sporazumom iz travnja prošle godine, a koji je regulirao način i visinu isplate uskrsnice, božićnice i regresa za godišnji odmor, odrekli se dijela materijalnih prava u 2012. godini. Time smo uštedjeli Hrvatskim šumama oko šest milijuna kuna. Pitam se hoće li netko pokrenuti pitanje odgovornosti i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, zato što će ovim nanijeti štetu državnom poduzeću kojem je na čelu. Rekli su nam da su novci za isplatu osigurani i kako je odluku da se božićnica ne isplati donio predsjednik Skupštine Hrvatskih šuma, ministar Tihomir Jakovina, a navodno na preporuku Vlade RH', potvrdio je Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva.

Iz tog sindikata je i stiglo najviše punomoći za tužbu – njih blizu 5.400, no treba napomenuti kako Hrvatske šume imaju više od 8.000 radnika organiziranih u nekoliko sindikata. 'Iako ne znam koliki će biti sudski troškovi, svakom radniku su dužni po 1.000 kuna i to je već u startu, samo za božićnice, više od osam milijuna kuna', navodi Kalauz.

Ukazuje i kako radnici po Kolektivnom ugovoru imaju pravo na naknade za Božić i Uskrs u ukupnoj vrijednosti od 2.500 kuna, pa postavlja i pitanje što će biti s isplatom uskrsnica. 'I za to smo pitali predsjednika Uprave, no odgovorio je da to još nije došlo na naplatu', dodaje Kalauz.

Dva su sindikata, uz pomoć pravnika iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, odlučili cijeli postupak učiniti efikasnijim i po radnike povoljnijim, pa su punomoći radnika uputili prema odvjetniku Krešimiru Grubišiću. Radnike to neće ništa koštati, kako su pojasnili u sindikatima, nego će odvjetnik sve troškove koje bude imao u 6.045 postupaka temeljem zakonskog ovlaštenja naplatiti od tuženika tj. Hrvatskih šuma.

'Sve mi se čini kao suluda poslovna politika koja se inače događa u državnim firmama, jer bez ikakvog smisla postupaju i sve to dovodi do bespotrebnih troškova, odnosno štete za državne firme. Ovo je pravno činjenično čista situacija, a nadležno ministarstvo zabranjuje državnoj firmi, u ovom slučaju su to Hrvatske šume, isplatu božićnica. Podsjećam kako je akt temeljem kojeg se isplata mora izvršiti pravovaljan i potpisan od strane Hrvatskih šuma', napominje odvjetnik Grubišić.

Navodi i da je u više navrata kontaktirao Upravu Hrvatskih šuma, odnosno direktora Ivana Pavelića, no kako pozitivnog odgovora nije bilo, odlučio je na Općinskom radnom sudu podnijeti tužbe u ime radnika koje zastupa.

'Iako sam više puta kontaktirao predsjednika Uprave, posljednji put u petak, nisam dobio ni pozitivan ni negativan odgovor, pa je epilog na sudu posve izvjestan. Do svega toga uopće nije trebalo ni doći, no nekakvom čudnovatom odlukom koja je navodno spuštena iz Vlade zabranjeno je svim državnim agencijama i poduzećima da isplaćuju radnicima novčane isplate na koje oni imaju pravo bilo po kolektivnim ugovorima, bilo po drugim aktima', podsjetio je odvjetnik.


Troškovi koje će imati Hrvatske šume, ukoliko tužba radnika uspije, neće se zaustaviti samo na osam milijuna kuna za božićnice. Uz napomenu kako će sudske pristojbe do kraja postupka, uključivo i žalbu, koštati 450 kuna po predmetu, dolazi se do enormnih iznosa. Na sve to mogu se pribrojiti i dodatne odvjetničke radnje, pa i kamate koje iznose 12 posto godišnje, što će nakon parnica biti velika šteta za Hrvatske šume

Pokušaj da se u Hrvatskim šumama dobiju odgovori zašto se radnicima nisu isplatile božićnice, čija je to odluka i jesu li svjesni štete koja će uslijediti, pokazao se djelomično uspješnim.

'U ovom trenutku možemo potvrditi informaciju o nešto više od 6.000 tužbi zbog neisplate božićnica. Naglašavamo da se plaće u Hrvatskim šumama ne isplaćuju iz državnog proračuna, pa tako ni božićnice. Što se tiče uskrsnica, još nije donesena odluka', odgovoreno je iz Hrvatskih šuma.

Svi ostali odgovori očito će se uskoro doznati na sudu.