SASTANAK KOSOR-ROBINSON

Predsjednik Haškog suda zadovoljan Hrvatskom

12.06.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Potpredsjednica hrvatske vlade te predsjednica Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i drugim međunarodnim kaznenim sudovima Jadranka Kosor, susrela se u petak u Zagrebu s Patrickom Robinsonom, predsjednikom haaškoga suda i rekla mu kako je Hrvatska za punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY), ali da smatra da bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti privedeni pravdi, priopćeno je iz vlade

Jadranka Kosor, potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, potvrdila je hrvatsku odlučnost da surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda Robinson izrazio je zadovoljstvo suradnjom Hrvatske s ICTY-jem te podsjetio kako je nedavno u New Yorku imao vrlo dobar sastanak s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a na tom je sastanku predsjednik vlade pokazao odlučnost u ispunjavanju obveza Hrvatske prema Međunarodnom kaznenom sudu. Robinson je izrazio je i zadovoljstvo učinkovitošću hrvatskog pravosuđa, posebno se osvrnuvši na slučaj Ademi-Norac, te napretkom koji Hrvatska postiže reformama u pravosuđu, dodaje se u vladinu priopćenju.

Potpredsjednica Kosor istaknula je da je upravo slučaj Ademi-Norac koji je prepušten hrvatskom pravosuđu jedan od pokazatelja da haaški sud prepoznaje nepristranost hrvatskih sudova.

Dvoje visokih dužnosnika razgovaralo je i o uvjetima i mogućnostima smještaja arhivske građe ICTY-ja kao dijela nasljeđa suda nakon prestanka njegova djelovanja.