KRIMINALNE METODE

Banke šalju snagatore da utjeruju dugove

12.06.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Kad su dvojica 'kratko ošišanih tipova' ušetala na terasu njegove rodne kuće na imanju pokraj Bovića s nakanom da utjeraju dug za automobil, Vladu Mraovića oblio je znoj i jedva je uspio kontrolirati svoj bijes

Ta dvojica muškaraca u trenirkama i s tamnim naočalama na njegov posjed, ispričao je za Jutarnji list, upala su nenajavljeno u subotu kasno poslijepodne dok se imanjem širio miris roštilja, a njegovi unuci trčkarali dvorištem. Jasno su dali do znanja da rade za tvrtku koju je poslao VB Leasing, a tvrtka se bavi 'savjetovanjem i uslugama'.

No njihov nastup, metode i način razgovora pokazali su da je riječ o najobičnijem utjerivanju dugova. Taj dvojac je bio standardna postava za takav posao: jedan pričljivi veliki tip koji vodi glavnu riječ i drugi šutljivi koji mu 'čuva leđa'.

'Došli smo uzeti auto jer gospodin Vlado nije platio tri rate leasinga. Naš direktor je rekao da se moramo vratiti s autom. Stavit ćemo ga 'u žicu' i, kad plati dugovanje, može podići auto', odmah je sa zastrašivanjem počeo onaj pričljiviji koji se predstavio kao Miroslav Padro.

Vlado Mraović ne bježi od činjenice da uistinu duguje rate za automobil. On je jedan od tisuća privatnih poduzetnika koji se svaki bori da ostane na površini u poplavi nelikvidnosti koja je zahvatila Hrvatsku, ali zastrašivanja i kaubojske metode, koje preko unajmljene tvrtke provodi banka, ne želi tolerirati. Takav nastup, koji je na granici zakonitog poslovanja, kod njega nije izazvao reakciju koju su utjerivači očekivali, nego upravo suprotno: dobili su revolt, inat, ali i policiju za vratom.

Došli su bez sudskog naloga, bez rješenja o ovrsi, bez sudskog predstavnika. No zato su pokazali uredne ugovore sklopljene s VB Leasingom (u kojemu 19 posto vlasništva ima Volksbank d.d. Zagreb), popisane iznose koje duguje Vlado Mraović, a svojim Golfom blokirali su i njegov automobil, da kojim slučajem ne bi pobjegao. Nisu se obazirali na njegove zahtjeve da se udalje s privatnog posjeda, piše Jutarnji list.

Miroslav Padro pokušavao je objasniti da mu ne treba nikakav nalog ili rješenje o ovrsi i da se mora vratiti s Vladinim autom.

No, čim je Vladin zet rekao da stiže policija, dvojac je promijenio svoju priču: više nisu bili tu da odvezu auto, nego su samo došli 'popiti rakijicu' i dogovoriti se kad će Vlado platiti dug, svoj Golf su parkirali u hlad, ne s namjerom da blokiraju auto pod dugom, a s privatnog se posjeda nisu maknuli jer su, ispričavaju se, mislili da je posjed samo do 'kapije', a ne do početka makadamskog puta.

Policija je napravila zapisnik i jasno dala do znanja svima na imanju da nitko ne može uzeti automobil bez sudskog naloga.

Odmah u ponedjeljak Vlado Mraović otišao je u VB Leasing, gdje je dobio potvrdu da ne duguje tri, nego dvije rate, a kako kaže, tamo su mu rekli da uopće ne znaju koja je to tvrtka i ljudi koji su ga bez najave posjetili u subotu poslijepodne.

'Čeka ih privatna tužba. Postali smo divlji zapad kad banke mogu unajmiti i poslati utjerivače dugova', poručio je Vlado Mraović.