AUTOGRAMI IPAK NA PROVJERU

'Referendumski ustanak' nije skupio dovoljno potpisa

22.03.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav proslijedio je Ministarstvu uprave potpise građana kojima je inicijativa 'Referendumski ustanak' zatražila raspisivanje referenduma. Ministarstvo uprave treba provjeriti broj i vjerodostojnost potpisa, no već na prvi pogled pojedini članovi Odbora zaključili su da ih nema dovoljno

Pojašnjavajući zahtjev za raspisivanje referenduma, predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin kazao je da je inicijativom prikupljeno 480.269 potpisa, odnosno, kako piše u zahtjevu, 11,20 posto od ukupnog broja stanovnika u Hrvatskoj.

'Iz tog ukupnog broja ispalo bi da su prikupljeni potpisi u dovoljnom broju za raspisivanje referenduma. Međutim, potpisi su prikupljani za 4 pitanja i za svako pitanje prikupljeno je između 116.816 i 124.500 potpisa. Prema tome je jasno da nema elemenata za raspisivanje referenduma', kazao je Grbin.

Unatoč tome, predložio je da se, sukladno dosadašnjoj praksi, Ministarstvo uprave zaduži da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa.

S takvim prijedlogom složio se i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, koji je ipak upozorio da je inicijativa 'Referendumski ustanak' u svom zahtjevu napisala da je prikupila 11,2 posto potpisa svih stanovnika Hrvatske, iako Ustav propisuje da se računa postotak od građana s biračkim pravom, a ne od svih stanovnika.

'S obzirom na to da je po pitanju prikupljeno u prosjeku 120.000 potpisa, jasno je da ni za jedno pitanje nije prikupljen dovoljan broj glasova. Budući da je i predlagač naveo krivi argument i da mi nemamo propisanu proceduru, predlažem da Vlada ili resorno Ministarstvo uprave požuri s predlaganjem novog Zakona o referendumu kako bismo imali regulirane postupovne radnje', predložio je Lesar, s čim se složila većina članova saborskog odbora.

Podsjetimo, inicijativa 'Referendumski ustanak' prikupljala je potpise za četiri referendumska pitanja - jesu li građani za poništenje pretvorbe i privatizacije, jesu li za zabranu rasprodaje državne imovine, prostora i resursa i jesu li za zabranu proizvodnje, prometovanja i prodaje GMO proizvoda te žele li i da se građani ponovno očituju jesu li za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Da nemaju dovoljan broj potpisa po pojedinom pitanju u inicijativi su bili svjesni i prošloga tjedna kada su predsjedniku Sabora Josipu Leki predavali potpise, no tada su kazali da smatraju da se referendum treba raspisati jer je iz sveukupnog broja potpisa jasno da građani žele referendum.