'OKRENIMO SE SUNCU'

U Zadru 'posađen' prvi solarni suncokret

30.04.2013 u 16:22

Bionic
Reading

Prvi solarni treker, kao dio projekta Solarni suncokret, pušten je danas u pogon u OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Projekt vrijedan 400.000 kuna koji financira Hrvatski Telekom, a provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) namijenjen je edukaciji učenika osnovnih škola o obnovljivim izvorima energije - energiji sunca, vjetra, riječnih tokova, morskih mijena i valova, geotermalnoj energiji te energiji biomase. Edukacija učenika provodit će se u suradnji s Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i udrugom Eko Kvarner

Kroz projekt koji će se provoditi u osnovnim školama u Zadru, Dubrovniku, Hvaru, Kaštel Lukšiću, Krku, Puli, Križevcima, Zagrebu, Ivanić Gradu i Vukovaru instaliran je po jedan solarni treker - uređaj koji se tijekom dana okreće za suncem, poput suncokreta. Solarni trekeri samostojeći su solarni sustavi koji 'prate' sunce tijekom dana tako da su solarni moduli usmjereni prema suncu pod optimalnim kutom, što donosi oko 30 posto veću učinkovitost sustava, a time i više proizvedene električne energije.

Zadar je bio logičan izbor za prvi grad u kojem će se solarni suncokret pustiti u pogon jer riječ o sjedištu prvog Solarnog edukacijskog centra, osnovanog od strane Zadarske županije i UNDP-a 2011. kako bi potaknuo širu uporabu obnovljivih izvora energije i osigurao obuku o ekološki prijateljskim 'zelenim poslovima'.

'Nakon edukacije nastavnika znanje će od njih upijati i učenici. Dobit će slikovnice i program po kojem će raditi. Postavljanje Solarnog suncokreta u našem dvorištu za učenike, ali i njihove mentore znači mnogo: usvajanje znanja i vrijednosti i svijesti na živom primjeru o obnovljivim izvorima energije. Samim time učenici se uče odgovornom ponašanju prema prirodnim resursima, što i jest zalog za budućnost. Za praktično iskorištavanje energetskih izvora nije samo mjerodavno postojanje izvora, nego i tehnička mogućnost i ekonomičnost iskorištavanja. Učenici će se kroz nastavne predmete uvjeriti ovdje na praktičnom i neposrednom primjeru kako se toplina sunca može iskoristiti', kazao je domaćin skupa Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje.

S novoinstaliranim solarnim fotovoltnim uređajima škole će svake godine u idućih 25 godina bilježiti niže račune za struju za nekih 2.000 kuna godišnje. Učenici će moći pratiti informacije o količini proizvedene električne energije putem sustava na Internetu na kojem će se moći vidjeti koliko je koji 'suncokret' proizveo električne energije u nekom satu, danu, mjesecu ili godini i usporediti sa solarnim suncokretima u drugim školama. Također će se nadgledati smanjena emisija CO2.

'Kao što ni kameno doba nije prestalo zbog nestanka kamenja već dolaskom više tehnologije, tako je došlo i vrijeme da iz fosilnog doba zakoračimo u doba obnovljive energije. Ono počinje s ljudima, edukacijom i informiranjem i upravo ovaj projekt pokazuje kako stvaranje svijesti počinje od malih nogu i nudi priliku za stvaranje zelene ekonomije, novih poslova i čišćeg okoliša', rekao je stručnjak za razvoj projekata u UNDP-u Robert Pašičko


Upravitelj prodaje u Hrvatskom Telekomu Pero Ćosić je istaknuo kako je dobitna kombinacija okretanje prema suncu i čistom zraku uz jednako korištenje blagodati koje donosi brzi tehnološki napredak. 'U svim našim aktivnostima imamo punu svijest o važnosti pojma održivosti jer smo uvjerenja da istinski napredak može nastati samo uz puno uvažavanje i ljudi i planete. Želja nam je ovim projektom pridonijeti da se već u školskoj dobi nauči razlikovati pojave u sadašnjosti prema njihovim posljedicama po budućnosti', kazao je Ćosić.

Svečanost u Zadru uljepšali su učenici 2.e razreda škole koji su oko solarnog trekera posadili prave suncokrete.