ZAGREBAČKI AKTUALAC

Bandić poručio SDP-ovcima: Vi ste opsjednuti pajcekima

21.03.2013 u 17:50

Bionic
Reading

Zadnji Aktualni sat u ovom sastavu Gradske skupštine protekao je u znaku 'pajceka' i, očito, vječne priče o Jakuševcu. Bandić je pitao SDP-ovce jesu li opsjednuti 'pajcekima' i dodao da će svinjce s Jakuševca dislocirati do 30. lipnja

'Pokrenite se iz ove klupe, s vašeg ugodnog mjesta, ja da mislim kao vi, sjedio bih tu gdje vi sjedite, a ne na Trgu Stjepana Radića. Tamo sjedim i sjedit ću', poručio je Bandić SDP-ovcu Marinu Knezoviću i zapitao se jesu li opsjednuti jakuševačkim svinjama. Pozvao ga je da s njim posjeti Jakuševčane. 'Ako dođete, pobjeći ćete brže nego Ussain Bolt', dometnuo je gradonačelnik koji se pohvalio da je na Jakuševcu gotovo svakodnevno.

Gradonačelnik je danas vješto izbjegavao odgovarati na pitanja zastupnika pa je tako na pitanje SDP-ovke Ivane Mlinar Horvat o izgradnji URIH-a na Kajzerici odgovorio da je za sve što nije dobro u gradu odgovoran on, a za sve što je dobro SDP i Skupština.

Slično je odgovorio na pitanje SDP-ove zastupnice Martine Jović o integraciji prigradske željeznice u sustav gradskog prijevoza i o projektu lake gradske željeznice. 'Nisam ja obećao, nego je SDP sa mnom na čelu to obećao', rekao je i podsjetio ih na neke veće prometne projekte koje su u Skupštini odbili.

Kao i obično, prepucavanje SDP-ova Jurice Meića i gradonačelnika uzelo je najviše vremena na 'aktualcu'. Meić mu je zahvalio za sve što je dobro učinio u gradu i izrazio nadu da će uskoro Bandić odgovarati za sve što je loše napravio, kako bi, kaže, Zagreb doživio 'katarzu'.

I njega je zanimalo zašto svinjci s Jakuševca nisu izmješteni do kraja prošle godine, kako je bio obećao, nego je rok produljen za pola godine. Smatra da Bandić nije ništa napravio ni po pitanju gospodarenja otpadom u gradu te da se taj problem neće ni u budućnosti riješiti ako Bandić osvoji još jedan mandat.

'O tempora, o mores. Koji je to dečko! U životu ima realiziranih i nerealiziranih ljudi, normalnih i onih drugih. Ja se moram suočavati s onima drugima. Svatko će odgovarati za svoja djela 19. svibnja, nisu drobilica i kompostana samo moj problem', rekao je Bandić.

'Ne znam od kada je vizija urbanizma da u prizemlju zgrada ljudi drže svinjce. Vi se volite pozivati na Beč. Sumnjam da tamo u prizemlju zgrada imaju svinjce. Nakon četiri godine imamo ilegalno odlagalište i nemamo plan gospodarenja otpadom', poručio mu je pak Meić.

'Vi ste još u milosti politbiroa? Partija ponekad pojede svoje dijete', rekao mu je Bandić i podsjetio ga da je Jakuševac saniran s trećinom manje sredstava od predviđenih i u kraće vrijeme. Uz to dodaje da je Zagreb jedini u Hrvatskoj napravio pročistač otpadnih voda. 'Objasnite to svom ministru Zmajloviću nek' obiđe to kao što je ministrica Holy to obišla. Samo zajedno možemo taj problem riješiti', dodao je Bandić. 'I umjesto da moj dojučerašnji kolega ministar Zmajlović, kojega sam za rukicu vodio po Jaski i učio hodati, pohvali posao, on prijeti inspekcijama', dodao je.

Meić ga je podsjetio da s govornice ne smije lagati te da su oba projekta, i pročistač i sanacija Jakuševca, završena za vrijeme gradonačelnice Vlaste Pavić. 'Od onda je puno godina prošlo, pitanje otpada nije se pomaknulo ni milimetra', rekao je Meić. Bandić, kojem se danas Rusija provlačila kao lajtmotiv, Meiću je poručio da su tako menjševici radili. 'Vi ste opsjednuti', dodao je i istaknuo da ima snimku na kojoj je na otvaranju tih projekata.

HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Margareta Mađerić uputila je šefu Zagrebačkog holdinga Ivi Čoviću pitanje o kresanju plaća u toj tvrtki i minusima koji se gomilaju.

'Čović kada ga se pita o gubicima, prebacuje krivnju na zaposlenike i sindikate kao da su oni glavni razlog gubitaka. Činjenica je da su se zaposlenici odrekli dijela plaća. Tražili su od Uprave da se nečeg odrekne. Krenite od sebe, odreknite se dijela reprezentacije, službenih automobila nakon radnog vremena… Niste se željeli svojih prava odreći, a od njih stre tražili da se svojih odreknu. Recite istinu', poručila je.

Čović je, pak, odgovorio da su 2010. direkciji Holdinga na njegovu inicijativu smanjene plaće za deset razlike između rukovoditelja i zaposlenika, koji dijele iste odredbe kolektivnog ugovora. 'Kada se odričemo, smanjujemo svima', pojasnio je. Mađerić, pak, tvrdi da je 2010. širem krugu menadžera u Holdingu povećan koeficijent. 'Nije meni lako s vama. Ja vam govorim da smo 2010. smanjili plaće za 10 posto', odgovorio je Čović.