PANIKA NA TRŽNICAMA

Kumice potpisuju peticiju protiv fiskalnih blagajni

21.03.2013 u 07:41

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih tržnica pokrenula je peticiju protiv uvođenja fiskalnih blagajni, a spremni su i na organiziranje prosvjeda ako se vlast ogluši na njihove zahtjeve, piše vecernji.hr. Ističu da bi se, ako ništa drugo, uvođenje fiskalnih blagajni na tržnicama trebalo odgoditi na godinu dana

'Prosvjedi su zadnja opcija, no spremni smo na sve', izjavio je za vecernji.hr Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica i direktor OTP Tržnice Karlovac. Pervan je uvjeren da se poslovanje s gotovinom na štandovima na tržnicama i sajmovima može izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji.

Svi apeli za objašnjenja Ministarstvu gospodarstva i Poreznoj upravi zasad su bez odziva, a u područnim poreznim uredima daju različita tumačenja. Po nekima fiskalizacija, protivno starom Zakonu o PDV-u koji je još na snazi, kreće već 1. travnja umjesto 1. srpnja, pa na tržnicama vlada zbunjenost i panika.

Pervan naglašava i da država više od 20 godina nije riješila temeljni problem tko i što prodaje na tržnicama, a sad bi da se preko noći izdaju računi. Prema procjenama, tek 20 posto prodavača na tržnicama, koji prodaju vlastite proizvode i nisu obveznici PDV-a, ne podliježe fiskalizaciji.

'Ne odustane li država od toga, čega nema ni u razvijenijim europskim zemljama, tražimo barem godinu dana odgode', izjavio je Pervan za Večernjak.