ŠTO JE REKAO PREMIJER?

HDZ: Milanoviću, kakav se to rat vodio u Hrvatskoj?

17.03.2013 u 13:57

Bionic
Reading

Dan nakon što je premijer Zoran Milanović, komentirajući uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a izjave Ruže Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević, usporedio Hrvatsku s Danskom i Finskom te rekao kako 'Finska nije imala građanski rat nikada', uslijedile su reakcije hrvatskih branitelja. Takvu su izjavu osudili iz Hvidre, dok su iz HDZ-ovog Odbora za branitelje pozvali premijera na ostavku. Premijer se brani kako je dio njegovog govora izrezan kako bi se gledatelje dovelo u zabludu

Premijer Zoran Milanović odbacio je optužbe da je rekao kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, ustvrdivši da njegova izjava na Novoj TV nije bila puštena u cijelosti, već je prerezana u pola rečenice, pa se nije čuo nastavak u kojemu kaže kako je Hrvatska jedina država koja ulazi u Europsku uniju, a koja je imala razoran rat i agresiju.

Zoran Milanović je novinarima, okupljenima prilikom predaje zajedničke liste SDP-a, HNS-a i HSU-a Državnom izbornom povjerenstvu, pustio na tabletu snimku priloga s te televizije, kao i nastavak svoje izjave, ustvrdivši da je njegov govor prekinut i iz toga je novinarka izvukla vlastiti zaključak. 'To je gruba manipulacija i namjerni potez da bi se izazvala ovakva rasprava', ocijenio je.

'Novinarka je znala što i zašto radi, zašto nije pustila cijelu rečenicu koja potpuno objašnjava moju izjavu, a svi koji su tamo bili i snimali nisu to tako shvatili jer su si dali truda poslušati što sam rekao i kako sam završio rečenicu', dodao je.

Milanović kaže kako je govorio o Hrvatskoj koja nosi traume iz rata, u odnosu na zemlje poput Finske i Danske koje žive u harmoniji već 150 ili 200 godina. 'Kada u Finskoj kažete da je Finska za Fince, to ima potpuno drugačiji mentalni i emocionalni sadržaj, nego kada u Hrvatskoj kažete da su svi u Hrvatskoj gosti koji nisu Hrvati', rekao je. 'To su ogromne razlike, a ovo nije objektivno izvještavanje, već i dalje potiče kaos i nered', ustvrdio je.

Apelirao je da se njegove izjave, kao i izjave kolega iz opozicije, HDZ-a ne režu u pola rečenice, napomenuvši kako je 'eurofobična zastupnica HSP-a imala barem tu privilegiju da joj se pusti cijela izjava od a do ž', a koja je i javno prozvala kolegu saborskog zastupnika da je prokazivao ljude za Ovčaru.

'Građani koji su sudjelovali u agresiji i pobunili se protiv Hrvatske vraćeni su u hrvatski ustavni poredak i to je najveća afirmacija Hrvatske, to su hrvatski građani koji su abolirani, poštuju hrvatske zakone i danas su naši kolege u Saboru', rekao je Milanović.

'Je li moguće da premijer jedne države koja je pretrpjela agresiju tih razmjera, a koju definiciju i činjenicu je prihvatilo i Vijeće Europe, može javno iznijeti takvu tvrdnju te agresiju pretvarati u građanski rat i tako činiti nemjerljivu štetu vlastitom narodu i državi koju predstavlja?' upitao je Renato Šelj, predsjednik udruge Hvidra Črnomerec, a prenosi Večernji list. Istaknuo je i kako takve tvrdnje 'zaslužuju najstrožu osudu i širu javnu raspravu'.

Odbor za hrvatske branitelje zagrebačkog HDZ-a zatražio je, pak, neopozivu ostavku premijera Zorana Milanovića zbog izjave da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, koju su osudili kao neprimjerenu i skandaloznu.

Premijerovu izjavu predsjednik Odbora za branitelje zagrebačkog HDZ-a Zoran Piličić nazvao je 'teškom uvredom za sve hrvatske branitelje, sve domoljube, Hrvate i Hrvatice i građane RH koji vole i cijene svoju državu'.

'Zar premijeru Milanoviću ne znači ništa 15.000 poginulih i nekoliko desetaka tisuća ranjenih i nestalih hrvatskih branitelja čijom je krvlju natopljena naša domovina? Zar premijeru Milanoviću ništa ne znače majke, udovice i djeca poginulih branitelja, da na taj način omalovažava njihovu žrtvu? Zar on, koji se ponosi svojim znanjem i naobrazbom, ne zna ili ne želi znati da je u Hrvatskoj na djelu bio teški i krvavi, osvajački i agresorski rat s ciljem uništenja svega što je hrvatsko i zar mu ništa ne znače oslobađajuće presude za generale Gotovinu i Markača i tužba RH protiv Srbije za genocid?' upitao je Piličić na konferenciji za novinare.

Premijerovu izjavu nazvao je skandaloznom i zatražio njegovu neopozivu ostavku na premijersku dužnost, obrazlažući da 'čovjek koji tako malo drži do herojske borbe i žrtve hrvatskih branitelja nije zaslužio biti na čelu hrvatske Vlade'.

Na opasku novinara da je premijer jučer kazao i da je na Hrvatsku izvršena agresija, Piličić je rekao da je 'ono što je rečeno na prvu ruku prisutno u glavi' te zatražio da se premijer javno očituje o tome što se početkom 90-ih dogodilo u Hrvatskoj - građanski rat ili teška i krvava agresija.


Osim Hvidre i Odbora za branitelje HDZ-a, i članovi županijskog osječko-baranjskog i osječkog gradskog odbora HDZ-a najoštrije su osudili jučerašnju izjavu premijera Zorana Milanovića. Smatraju kako to ukazuje na njegovo razmišljanje da je u Hrvatskoj vođen građanski, a ne Domovinski rat. HDZ Brodsko-posavske županije zatražio je Milanovićevu neopozivu ostavku.