NEPODMIRENI DUG

Ovrha kod varaždinskog pročelnika Vlašića

14.03.2013 u 21:02

Bionic
Reading

U dom obitelji pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina Vlade Vlašića stigli su sudski ovršitelji u pratnji dostavnog vozila koji je otišlo prazno jer je višegodišnje dugovanje podmireno za manje od pola sata. Iako je sve završilo u miru i sporazumno, ovaj slučaj ponovno je otvorio dvojbu oko integriteta i (ne)pristranosti varaždinskih političara koji su zauzeli dužnosnička mjesta usprkos svojim ili dugovima obitelji, i to čak i prema samom Gradu Varaždinu za čije se interese trebaju skrbiti

Na vrata obiteljske kuće varaždinskog komunalnog pročelnika u prigradskom naselju Kućan Donji u utorak su pokucali ovrhovoditelji. Razlog: nepodmireni dug tvrtki T7 VIS od strane proizvodno-trgovačkog obrta Duga koji je zatvoren još 2007. godine. Obrt je nekad glasio na Vladu Vlašića, a zatim je prebačen na njegovu suprugu Ljilju.

'Sukladno rješenju o ovrsi donesenom kod Trgovačkog suda u Varaždinu, provodi se ovrha na pokretninama u ovršnom predmetu kod Općinskog suda u Varaždinu između ovrhovoditelja T7 VIS i ovršenika Ljilje Vlašić', pojašnjava Denis Krnjak, glasnogovornik varaždinskog Općinskog suda.

Budući da se radilo o ovrsi na pokretninama, sudski ovršitelj stigao je u pratnji dostavnog vozila, ali ništa nije odnijeto iz pročelnikove obiteljske kuće jer je ovršenica, kako doznajemo od glasnogovornika, podmirila dugovanje u cijelosti. Zapravo, kao što su vidjeli brojni okupljeni novinari, to je učinio sin ovršenice koji je u jednom trenutku zaključao i napustio kuću u crvenom Citroënu, a zatim se vratio u srebrnom Citroënu te ponovno pustio u kuću ovrhovoditelje s kojima je ubrzo postignut dogovor oko podmirenja višegodišnjeg duga koji je narastao na nešto više od 20 tisuća kuna.

Iako je mirno i sporazumno okončan, ovaj slučaj još je više otvorio pitanje integriteta Vlade Vlašića koji je lani izabran za komunalnu pročelnika usprkos dugu za komunalnu naknadu, ali i ovršnog postupka zbog neplaćanja parkiranja. Naime, Vlašić je protivnik poštivanja ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada koji je varaždinsko komunalno poduzeće Varkom sklopilo upravo s tvrtkom T7 VIS krajem 2008. godine, odnosno kasnije nego što je nastao dug obrta Duga prema tom poduzeću.

Isto tako Vlašić se zalagao i za promjenu pravilnika o parkiranju na javnim površinama zbog čega je tužbu najavio koncesionar Crtorad koji je također pokrenuo ovrhu nad imovinom Vlašićevih. Usprkos svemu tome, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji je zbog tog ugovora podnio kaznenu prijavu protiv svog prethodnika Čehoka i ostalih, smatra da nema mjesta dvojbama oko toga utječu li na ponašanje i odluke gradskih dužnosnika njihovi dugovi.

'Uporno se problem Grada Varaždina s T7 VIS-om pokušava personalizirati, odnosno prikazati u svjetlu osobnog sukoba između vlasnika tvornice i gradonačelnika odnosno njegovih suradnika, pa time i Vlade Vlašića. No, ne samo našom tvrdnjom, nego i istragom USKOK-a te optužnicom protiv bivšeg gradonačelnika i vlasnika T7 grupe potvrđeno je da je riječ o sumnjivim poslovima. To jasno govori o tome da se ne radi o privatnom obračunu nekoga iz gradske uprave već o zaštiti interesa Grada i građana Varaždina', veli Habuš dodajući da će, bez obzira na sva podmetanja iz T7 Grupe, svi djelatnici gradske uprave, uključivši pročelnika Vlašića, i dalje 'odgovorno i profesionalno u skladu s pravilima struke raditi na dobrobiti Grada i građana'.