SLUČAJ NA MINISTARSTVU

Skansi: Istražit ćemo vezu Dinama i Lokomotive

14.03.2013 u 17:43

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbila je prijavu udruge Naš Hajduk zbog navodnog kartela stvorenog između nogometnih klubova Dinamo i Lokomotiva, te proslijedila slučaj Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno tek ustrojenoj Sportskoj inspekciji. Doministar sporta Petar Skansi za tportal je potvrdio da se i osobno već počeo baviti spornom suradnjom dvaju zagrebačkih klubova koja navodno ugrožava regularnost nogometnog natjecanja

'Već prije razgovarao sam s predsjednikom Lokomotive i iznio mu naš stav o ovome, njihov je izbor kako će se ponašati ubuduće. Oni ne prihvaćaju bilo kakvu vrstu primjedbi, što je donekle logično, ali morat će se očitovati. Još uvijek čekamo njihovo očitovanje', kazao nam je Skansi. Potvrdio je da će se prijavom udruge Naš Hajduk pozabaviti Sportska inspekcija, ali nije mogao precizirati vrijeme kada će to biti obavljeno jer još uvijek nisu imenovani sportski inspektori za područje Zagreba, niti je dovršena procedura za izbor glavnog sportskog inspektora i njegovih kolega na državnoj razini.

'Postoji mogućnost da uputimo inspektore iz drugih dijelova Hrvatske. U svakom slučaju, reagirat ćemo jer imamo odgovornost prema sportu', dodao je Skansi.

AZTN je odbacio prijavu 'Našeg Hajduka' jer, kako su pojasnili, ne može se utvrditi postojanje kartela (nedopuštenog sporazuma) između poduzetnika koji međusobno nisu neovisni - a iz same prijave proizlazi da je Lokomotiva pod potpunom kontrolom Dinama. Utvrdili su da je za uređenje odnosa između sportskih klubova nadležan Zakon o sportu i pravilnici koje donosi Ministarstvo sporta.

'Primjerice, sukladno članku 14. Pravilnika o licenciranju, klub koji traži licencu ne smije biti izravno ili neizravno u vlasništvu ili pod kontrolom pravne ili fizičke osobe koja ima odlučujući utjecaj na neki drugi klub koji ima pravo sudjelovanja u istoj razini natjecanja', stoji u odluci AZTN-a.

Drugim riječima, postupak protiv Dinama i Lokomotive nije mogao biti pokrenut jer se praktički radi o jednom klubu, a nadležni za to su Ministarstvo i Hrvatski nogometni savez.

Iz udruge Naš Hajduk promptno su pozvali i jedne i druge da hitno reagiraju.

'Agencija je utvrdila da između Dinama i Lokomotive ne postoji zabranjeni sporazum, odnosno kartel, jednostavno zato što se ne radi o dva nego o jednom te istom subjektu. Iz zaključka AZTN-a potpuno je jasno da su Dinamo i Lokomotiva pod zajedničkom kontrolom, odnosno da djeluju usklađeno i time evidentno krše brojna pravila sportskog natjecanja. Pozivamo Ministarstvo sporta, Sportsku inspekciju i Hrvatski nogometni savez da što hitnije reagiraju na prijavu koju im je proslijedio AZTN te jednome od tih klubova uskrate licencu za sudjelovanje u najvišem rangu natjecanja', stoji u priopćenju ove udruge.