DOBRE VIJESTI

Nacionalni park Krka očišćen od mina

12.03.2013 u 16:55

Bionic
Reading

I posljednji metar Nacionalnog parka Krka očišćen je od mina, a na današnjoj svečanosti ravnatelju parka Tončiu Restoviću uručena je potvrda da više nema minsko sumnjivih površina i da je park u potpunosti siguran.

Posljednje minski sumnjive površine razminirala je tvrtka Tornado d.o.o. koja je od rujna do studenoga 2012. razminirala 204.417 četvornih metara u zaseocima Lozovac, Goriš, Đakovići, Nos Kalik, Rupe, i drugima.

Posljednju etapu razminiranja s milijun kuna počela je financirati Javna ustanova NP Krka preko akcije 'Hrvatske bez mina' u okviru Zaklade za humanitarno razminiranje. No, kako sredstva nisu bila dovoljna Zaklada se obratila fondaciji ITF Enhancing Human Security sa zamolbom da pomogne i udvostruči sredstva, što je i učinjeno.

U okviru svečanosti ispred Javne ustanove NP Krka u Skradinu postavljena je trodimenzionalna taktilna mapa Nacionalnog parka i njegovog okruženja.

Riječ je o funkcionalnoj skulpturi za slijepe i slabovidne. Reljef prikazuje tok rijeke Krke do ušća u šibensko more, te nazive lokacija uz kanjon rijeke.

Mapa je pisana na braici.

Darko Juras, tajnik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Šibensko-kninske županije pozdravio je postavljanje taktilne mape ističući da je to druga takva mapa postavljena na području Nacionalnog parka Krka.

Prva je postavljena na vidikovcu Skradinskog buka 2011.