RIJEŠENA KADROVSKA KRIŽALJKA

Na Lorencinovo mjesto dolazi direktor Brijuni rivijere

12.03.2013 u 16:35

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-ovog Savjeta i trenutačno aktualni pomoćnik ministra gospodarstva za investicije i konkurentnost Darko Lorencin budući je ministar turizma, potvrdio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Na upražnjeno Lorencinovo mjesto u Ministarstvo gospodarstva trebao bi doći dosadašnji direktor tvrtke Brijuni rivijera Ratomir Ivičić. Očito je pronađeno kompromisno rješenje, nakon što je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić ponovio kako ne želi ministarsku fotelju

'Darka Lorencina i osobno poznajem, s obzirom na to da je na neki način počeo karijeru u Turističkoj zajednici Istarske županije. S njim smo započeli projekt razvoja agroturizma u ruralnom području, koji je nastavljen i nakon njegova odlaska u Istarsku razvojnu agenciju', kaže pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije Branko Curić. Dodaje da smatra da je to dobar izbor.

Lorencin nije sasvim čovjek iz turističkog sektora, što je možda i bolje jer ima širok stručni dijapazon u gospodarstvu, no mislim da će turistički sektor pozdraviti njegovo imenovanje.

Nakon Veljka, jednog takvog turističkog stručnjaka, sigurno mu neće biti lako, no vjerujem da će nastaviti u zacrtanom smjeru, a ono što turistički sektor očekuje i što mu fali svakako su nove investicije', kaže Curić.

Lorencin je po struci diplomirani ekonomist. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996, a prvo radno iskustvo stječe već godinu prije toga, barem prema službenoj biografiji, kao voditelj marketinga u tvrtki Infantinfo d.o.o., čiji je osnivač i suvlasnik. Od veljače 1997. voditelj je projekta Razvoj novih turističkih proizvoda u županijskoj Turističkoj zajednici, koju napušta u lipnju 2000. zbog imenovanja na mjesto direktora Istarske razvojne agencije (IDA). Iz Istarske razvojne agencije 2012. dolazi na funkciju pomoćnika ministra gospodarstva.

S napredovanjem u poslovnoj karijeri, Lorencin je uspješan i u političkoj sferi. Od 2001. do 2005. Član je poglavarstva Istarske županije zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije, a od 2005. do 2009. godine za suradnju s državnim poduzećima i javnim sektorom. Također od 2005. bio je predsjednik Općinskog vijeća Medulina te predsjednik medulinskog ogranka IDS-a. Od 2008. bio je član operativnog tima Slobodana Uzelca, potpredsjednika HDZ-ove Vlade, angažiran na poslovima regionalnog razvitka. Danas je 43-godišnji Lorencin predsjednik Savjeta IDS-a i time praktično drugi čovjek stranke.