RASPRAVA O PRORAČUNU

'Vlada ulazi u krizu zavezanih očiju'

10.12.2008 u 21:21

Bionic
Reading

Početak pojedinačne saborske rasprave o prijedlogu državnog proračuna za 2009., koja će s obzirom na broj prijavljenih zastupnika (66) biti maratonska, obilježili su istupi SDP-ovaca, koji su kritizirali proračun

ZAGREB - HDZ-ovi zastupnici u velikom broju javljali su se za ispravke krivih navoda oporbenjaka.

SDP-ovci su redom Vladu optuživali da je nespremna dočekala financijsku krizu te da joj je, ocijenili su, svojim nečinjenjem, posebno što se tiče nužnih reformi, još i pogodovala.

"Ova kriza nije posljedica svjetske krize, ova kriza je posljedica problema koji se u Hrvatskoj stvara godinama, nedostatka strukturnih reformi, nečinjenja ničega i nikakvih ozbiljnijih pomaka u tome da imamo efikasniju administraciju", poručio je Gordan Maras (SDP).

Ocijenio je da Hrvatskoj kriza tek predstoji, i to, kako je rekao, zato što je Vlada skupa i za krizu nije pripremila niti se zna nositi s problemima.

"Gospodo, ulazite u krizu zavezanih očiju, totalno dezorijentirani i ne znate kamo idete", poručio je predstavnicima Vlade koji su nazočni na sjednici.

Iz HDZ-ovih klupa Marasa su pozvali da prestane obmanjivati javnost, a Boris Kunst poručio mu je da se onoga što je izjavio "ne bi posramio ni grof Muenchausen".

"Pa i Dubai osjeća svjetsku financijsku krizu, a gdje neće jedna Hrvatska koja je u vrtlogu tih problema", rekao je Kunst, a njegov stranački kolega Borislav Matković SDP-ovce je prozvao da se boje ponuditi alternativna rješenja, što je, kaže, vidljivo i iz toga da su odustali od podnošenja amandmana na proračun.

Da je Vlada nespremna dočekala financijsku krizu, posljedica čega je po Hrvatsku, njezine građane i gospodarstvo loš proračun, smatra i Željka Antunović (SDP), koja je prozvala Vladu da nema hrabrosti i odlučnosti, znanja i sposobnosti nositi se s problemima.

"Točno je da se ono što je propušteno ili krivo napravljeno ne može ispraviti jednim proračunom, ali mogli bi iz ovog proračuna prepoznati barem namjere ili nakane da ćemo mijenjati svoje ponašanje kada govorimo o državnoj potrošnji", kazala je.

Marin Jurjević ocijenio je da predloženi proračun nije razvojan ni socijalan što pokazuje smanjenje stavki za razvoj priobalja i energetike na otocima, HDZ-ovac Andrija Hebrang istaknuo je kako su u proračunu zadržani poticaji u granama koje mogu biti motor razvoja, poput infrastrukturnih projekata, te u malom i srednjem poduzetništvu i poljoprivredi.

SDP-ovac Luka Denona replicirao je Hebrangu rekavši kako cijeni njegov optimizam, ali i dodao da je i sam premijer danas kazao kako je prioritet podmiriti redovito funkcioniranje.

"Proračun je još uvijek plivajući, a sada čekamo tko će nam pružiti kolut za spašavanje. Samo da to ne bude MMF", rekao je Denona na što mu je Hebrang uzvratio kako proračun možda jest plivajući, ali da ima čvrsto sidro, a to je sigurnost u gospodarski razvoj i socijalna sigurnost.

Dragica Zgrebec (SDP) upozorila je da je u proračunu za 2009. manje novca izdvojeno za poticanje izvoza, 45 posto je manje novca za okrupnjavanje zamljišta, a manje je novca i za regionalni razvoj. "Kakav je to gospodarski rast? Nikakav!", ustvrdila je Zgrebec.

S njom se složio stranački kolega Zvonimir Mršić upozorivši da se 30 posto smanjuje stavka za konkurentnost hrvatske industrije. Umjesto toga, Ministarstvo gospodarstva ulaže novac u automobile i reprezentaciju, kaže Mršić. Iz SDP-a također upozoravaju da su smanjeni novci za regionalni razvoj, a Arsen Bauk upozorava i na smanjenje stavke za obnovu flote, te gradnju i održavanje otočnih luka.

SDP-ova Mirela Holy zamjera što je za zaštitu prirode u 2009. izdvojeno dva posto manje novca nego ove godine i tvrdi da na natječajima za programe zaštite okoliša "pobjeđuju HDZ-ovi miljenici" na što joj je Frano Matušić (HDZ) odgovorio da je iznos za zaštitu okoliša realno povećan 40 milijuna kuna i poručio joj da ako ima kakvih sumnji vezanih uz natječaje sve prijavi Državnom odvjetništvu.

Dragica Zgrebec smatra da Vlada nema smišljene politike, a potvrdu vidi u tome što je unutar tjedan dana, kaže, govorila o nultom deficitu, pa deficitu od 1,3 posto BDP-a, a sada se, kaže, govori o deficitu manjem od 1 posto BDP-a.

Na to je odgovorio Hebrang ustvrdivši kako se u sadašnjem globalnom gospodarskom trenutku niti ne može govoriti o predviđanjima na duži rok.

Hebrang je u svome izlaganju čestitao ministrima zbog toga što su u proračunu smanjene stavke za reprezentaciju. "Time su pokazali da su spremni stegnuti remen", rekao je Hebrang.