HOMOFOBI NA SVAKOM UGLU

Zagrebačka karta užasa

10.06.2009 u 09:07

Bionic
Reading

Organizatori Zagreb Pridea u srijedu u književnom klubu Booksa predstavljaju 'gay bashing' mapu, odnosno kartu Zagreba na kojoj su ubilježeni brojni fizički napadi na homoseksualce koji su se u našem gradu dogodili u poslijednjih deset godina

Kako ističu autori mape, ulično nasilje jedan je od konstantnih problema s kojim se susreću LGBTIQ (lezbijke, homoseksualci, biseksualci, transrodne i queer) osobe.

Ugledati se na Beč

Duhaček je usporedio situaciju u Zagrebu i Beču, gradu na koji se Zagreb rado ugleda.

–U Zagrebu jedva postoje javna mjesta za okupljanje gay ljudi, a nije nivelik broj gay-friendly mjesta, no zato imamo mapu grada načičkanu snasilnim napadima na homoseksualce. U Beču je situacija upravo suprotna– uličnog nasilja nema, ali je zato grad pun gej mjesta, kafića,restorana i knjižara. Kada se otvarao bečki Museumsquartier, veliki ijako skupi kompleks muzeja u centru grada, otvaranje je organiziranozajedno s otvaranjem bečke Povorke ponosa, kaže aktivist. Dodaje i kakose najveća bečka gay humanitarna manifestacija »Life Ball« redovitoodržava u Gradskoj vijećnici, a otvara je bečki gradonačelnik.

–Kada će se zagrebački gradonačelnik pojaviti na zagrebačkom Prideuslijedeći tradiciju velike većine socijaldemokratskih gradonačelnikaEU, zapitao se mladić.

– U praksi to znači da je rizično izražavati međusobnu nježnost na ulici jer će ti ljudi dobacivati ili te napasti, dok se smatra da je za heteroseksualne parove to normalno, rekao nam je Gordan Duhaček, jedan od autora karte.

Prijetnja nasilja, tvrdi Duhaček, onemogućava i slobodno izražavanje identiteta jer je bilo napada na dečke koji hodaju u suknji.

– Fizičko nasilje Zagreb čini sve zatvorenijim i neslobodnijim gradom u kojem se indirektno stvara ideal uniformnosti koja je u svojoj srži totalitarna i nedemokratska, govori mladić.

Od prvog pridea do danas se prema izvještajima dogodilo četrdeset i pet napada. Premda se taj broj ne čini prevelik, Duhaček tvrdi da je to tek vrh ledenog brijega.

– Većina napada bude nažalost neprijavljena, a također se za mnoge od njih ne registrira službeno kako je riječ o napadu na nekoga zbog njegovog 'pederluka'. Zanimljivo je da se pet napada dogodilo baš ispred ili u neposrednoj blizini prostorija BBB-a u Draškovićevoj ulici.

Riječ je o gradskom prostoru iz kojeg se, čini se, može nesmetano napadati gej ljude, ogorčen je Duhaček, te tvrdi da je većina tih napada bila prijavljena policiji.

– Sve bi završilo na tome da bi policajac išao porazgovarati s dečkima, kako ih se naziva, a onda bi oni opet nastavili po svojem. U međuvremenu je već mnogima u LGBTIQ zajednici poznato da prelaze na drugu stranu Draškovićeve ulice kada naiđu do prostorija BBB-a, požalio se »prajdovac«.

Po njegovim riječima, veliki problem je i verbalno nasilje. Naime, napadači često na cesti dovikuju izraze poput 'pederu', ili psuju 'pedersku majku'.

– Napadači se dakle sami legitimiraju i kvalificiraju kao oni koji zapravo čine zločin iz mržnje. Važna je jasna javna osuda takvog ponašanja od strane odgovornih ljudi.

Nije dovoljno samo općenito reći da ste protiv nasilja, nadam kako će političari shvatiti da trebaju izaći pred kamere i reći da je protiv europske, demokratske, uljuđene Hrvatske takvo ponašanje.

Treba poručiti da se zločini iz mržnje, što gay bashing svakako jest, neće tolerirati niti bilo kako opravdavati. Nema te navodne 'provokacije' u obliku poljupca dvije cure ili dečka u suknji koja na bilo koji način opravdava ili potiče na nasilje, zaključio je Duhaček.