PRONALAZAK TIJELA IZ AIRBUSA

Supruga poginulog pomorca čeka DNK analizu

09.06.2009 u 20:28

Bionic
Reading

Dalia Pravdica Marković, supruga hrvatskog pomorca Zorana Markovića koji je poginuo u padu airbusa na letu Rio de Janeiro-Pariz, očekuje predstavnike Air Francea koji bi u njihov dom trebali doći po DNK uzorke za identifikaciju tijela

Osim službene obavijesti Air Francea da joj je suprug bio na popisu putnika, ta joj se zračna kompanija javila s pozivom da dođe u Pariz na komemoraciju, ali je ona to odbila. 'Nije točno da mi je ponuđena ikakva, pa ni besramno mala svota, jer o tome još ni sa kim nisam razgovarala', opovrgava neke glasine D. Marković.

'Jedino me prije dva dana netko nazvao iz hrvatskog predstavništva Air Francea i kazao da će doći po uzorke za DNK analizu. Pretpostavljam da će uzeti slinu ili nešto slično od djece ili možda neki Zoranov odjevni predmet, dio pribora za higijenu. Ne znam, nitko mi ništa nije opširnije objasnio', kaže D. Marković za Večernji list. Zbog svega ne zna je li među dosad pronađena 24 tijela i ono njezina Zorana.

Dalia Pravdica Marković u obiteljskoj kući u zaseoku Kostelju, u Grižanima u crikveničkom zaleđu, proživljava s kćerima, 15-godišnjom Klarom i 8-godišnjom Robertom, najteže razdoblje u životu.

'Imam osjećaj kao da se to dogodilo nekom drugom', kaže D. Marković. 'Nakon 56 dana na brodu iskrcao se u Rio de Janeiru i odsjeo u hotelu u kojemu je čekao taj nesretni let u nedjelju. Sve je bilo u najboljem redu i u ponedjeljak je već trebao biti u Trstu. Iako volim autom otići po nj, to ovoga puta nismo planirali jer ga je talijanska kompanija s kojom je imao ugovor trebala dovesti autom iz zračne luke do kućnog praga. No, umjesto toga, malo nakon podneva nazvao me otac i rekao da je čuo strašnu vijest. Nedugo zatim dobila sam potvrdu i od hrvatskog veleposlanstva u Parizu, a onda je nastala prava ludnica', prisjeća se D. Marković.

Dalia Marković nije potražila psihološku pomoć. Kaže da mora biti jaka zbog kćeri. One nakon vijesti o tragediji nisu išle u školu. 'S Klarom i Robertom prolazim kroz sve polako, korak po korak, a o mom Zoranu mislim da je otišao tamo gdje je puno bolje i odakle vidi da se ponašamo onako kako bi i on htio', rekla je Dalia Marković.