SIS-OVAC IZ OPERACIJE 'KAMELEON'

Karamarko u izborni stožer doveo bivšeg špijuna

18.04.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Jedan od glavnih operativaca Tomislava Karamarka za predstojeće europske i lokalne izbore umirovljeni je pukovnik Vlado Galić, bivši načelnik uprave SIS-a, nekadašnje vojno-obavještajne službe

Galić je šef odjela za analitiku u HDZ-ovom izbornom stožeru kojeg vodi glavni tajnik stranke Milijan Brkić, koji je, neslužbeno doznaje Novi list, Galića osobno rasporedio u stožer.

Galić je najviše ostao upamćen kao jedan od glavnih aktera špijunske operacije Kameleon u kojoj su 1998. i 1999. sudjelovale sve hrvatske obavještajne službe, a cilj je bio praćenje rada međunarodnih organizacija u Hrvatskoj poput OESS-a i UNHCR-a ali i nevladinih udruga: HHO-a i Glasa 99.

Račanova vlada provela je istragu o operaciji Kamaleon te je osnovano posebno povjerenstvo koje je utvrdilo da su djelatnici koji su sudjelovali u toj operaciji počinili niz nezakonitih radnji. Vojno-stegovni sud pokrenuo je postupak protiv Galić, nekadašnjeg pomoćnika ministra obrane Ante Gugića i još šest dužnosnika SIS-a. No u ožujku 2003. isti je sud obustavio postupak jer je nastupila zastara.

Nakon SIS-a, Galić je radio početkom 2000-ih na Vojnom učilištu gdje je predavao predmet Nacionalna sigurnost. Ipak, operacija Kameleon postaje ponovno aktualna 2006: na inicijativu Vijeća za civilni nadzor obavještajnih službi Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kojem je tada na čelu bio HDZ-ov Ivan Jarnjak usvojio je zaključak da je SIS u Kemeleonu prekoračio zakonske ovlasti i pritom kršio ljudska prava aktivista udruga civilnog društva.