ĐAPIĆEVA OSTAVŠTINA

Osijek u bankrotu, dug 68 milijuna kuna

09.06.2009 u 17:57

Bionic
Reading

Zbog velikih dugova i neplaćenih računa od utorka je blokiran račun Grada Osijeka

'Grad trenutačno duguje 68 milijuna kuna za različite obveze koje su ugovorene i potpisane za mandata gradonačelnika Đapića', izjavio je gradonačelnik Krešimir Bubalo. Dodao je i da će Grad ovoga mjeseca jedva isplatiti plaće službenicima, prenosi HRT.

'Bivša se vlast na čelu s Anto Đapićem ponašala raskalašeno i poput pijanog milijardera. Proračun (u iznosu od 591 milijun kuna, nap.a.) bio je predizborni i prenapuhan. Rashodi su ove godine bili oko 50 milijuna veći od prihoda', kaže Bubalo. Pravo stanje, dodao je, vidjet će se tek oko Božića.

Za čak 50 milijuna kuna srezat će, stoga, proračun već idući tjedan, a u dogovoru s pročelnicima odlučit će odakle se može 'zgrabiti' toliki novac. Koji će projekti biti odgođeni, Bubalo nije želio nagađati, odgovorio je samo kako će to biti 'politička odluka'.

Podatak koji je Bubalu stigao na stol oko 15 sati otkrio je da je minus u gradskim tvrtkama dosegnuo 19 milijuna kuna. 'Još jutros je rečeno da je dug 10 milijuna', komentirao je. Najveći je gubitaš GPP, s minusom od šest milijuna kuna, Vodovod je 'u crvenom' pet, Unikom četiri, a Ukop tri milijuna.

Istodobno, Grad nije naplatio približno 80 milijuna kuna svojih potraživanja pa je tako dug za komunalnu naknadu 24, a za komunalne doprinose 21 milijun kuna. 'Ići ćemo u agresivniju naplatu potraživanja, i to što prije', najavio je gradonačelnik za Večernji list.

Za sređivanje situacije u Gradu, kazao je, trebat će najmanje nekoliko mjeseci. Ono što ih sada najviše brine, ističe, je to hoće li idućeg mjeseca plaće sjesti na račune zaposlenika.

Bez rebalansa proračuna i hitnog povećanja naplate gradskih poreza i doprinosa bit će teško voditi grad, tvrdi gradonačelnik. 'Upravo očekujem i da nas Porezna uprava blokira, jer Grad mora vratiti i porez od oko 15 milijuna kuna', kazao je. Osim minusa od 68 milijuna kuna, grad čekaju i tužbe privatnih tvrtki koje su, prema Bubalovim riječima, obavljale različite poslove za grad bez ugovora. Bivši gradonačelnik Anto Đapić kazao je kako računi ne bi došli na naplatu da je on zadržao svoju funkciju