PRORAČUN UPITNE ODRŽIVOSTI

Oporba: Vlada nespremna za krizu

10.12.2008 u 16:47

Bionic
Reading

Vladajući klubovi podržali su prijedlog državnog proračuna za 2009., ocjenjujući ga uravnoteženim, dok mu je oporba uskratila potporu, prozivajući Vladu da je svjetsku krizu dočekala nespremna, posljedica čega je, kažu, i proračun upitne održivosti

ZAGREB - Zoran Milanović (SDP) za predloženi je proračun rekao da je 'duboko insuficijentan' i da ne može odgovoriti na hrvatske probleme, najavivši da SDP neće podnositi amandmane na proračun, jer smatra da bi to bio gubitak vremena.

Kao glavni propust proračuna i Vlade koja ga je sastavljala naveo je nepostojanje gospodarske politike koja bi znala odgovoriti na financijsku krizu, napomenuvši kako je i Europska komisija u zadnjem izvješću o napretku Hrvatske govorila o 'ad hoc' hrvatskoj ekonomskoj politici, odnosno kao o 'skupu palijativnih mjera, a ne politici'.
'Proračun je temeljni instrument ekonomske i fiskalne politike, no ovaj proračun je instrument političke ekonomije i niza političkih namjera', rekao je Milanović, prozvavši Vladu da je za krizu odgovorna jer nije provela ni jednu bitnu reformu - u državnoj upravi, sustavu potpora, sanaciji poduzeća.

'Sve to sada dolazi na naplatu. Globalna financijska kriza samo je okidač, ali ne i pravi uzrok naših problema. Možda za naše društvo ne bi bilo loše da je kriza došla prije nekoliko godina, pa bi se možda ranije osvijestili', kazao je Milanović.

Zlatko Koračević (HNS) je kao glavnu zamjerku proračunu naveo to što ne predviđa kako će Hrvatska u 2009. stvoriti novu vrijednost i ubirati prihode, upozorivši kako Hrvatska više nema mogućnost zaduživanja, a troši oko 2,5 milijarde eura godišnje više nego što proizvodi.

Upozorio je i da je, prema procjenama, gospodarski rast u 2009. bliži nultoj stopi nego 2-postotnoj kakvu predviđa Vlada, a u proračunu, kazao je, nema ni jedne mjere koja bi sustavno bila usmjerena na to kako više proizvesti i zaraditi novac koji bi država trošila.

Koračević smatra i kako je 'apsurdno očekivati' porast prihoda od PDV-a i poreza na dobit u 2009., kada se očekuje pad potrošnje i manje radnih mjesta.'Priprema li Vlada povećanje stope PDV-a', upitao je.

Vladimir Šišljagić (HDSSB) je potporu proračunu uvjetovao većim izdvajanjima za regionalne projekte, posebno u komunalnu infrastrukturu, rekavši kako ni bivši pa ni ovaj proračun ništa nisu donijeli Slavoniji i Baranji.

Milorad Pupovac najavio je SDSS-ovu potporu proračunu, ali i ocijenio da je s njime kupljen politički i socijalni mir, što, kaže, samo po sebi ne mora biti loše, ako ne traje dugo i ako Vlada to vrijeme iskoristi za pripremu mjera koje će omogućiti postupan izlazak iz krize.

Smatra da bi se kroz proračun moralo naći načina za poticanje štednje, a reklamu jedne banke s porukom 'Troši i peglaj!' nazvao je amoralnom ponudom.

Ivan Čehok
(HSLS/HSU) podupire proračun, ali i poziva ministra financija Ivana Šukera da 'ne reže subvencije' gospodarstvu, posebno onom izvoznom, upozorivši da se bez većih državnih potpora neće ostvariti željeni gospodarski rast od 2 posto.

'Bojim se da s ovakvim priljevom prihoda ovo neće biti proračun, nego preračun, odnosno da ćemo mnogo manje uprihodovati nego što planiramo', rekao je Čehok.

Josip Friščić (HSS) najavio je HSS-ovu potporu proračunu, koji unatoč financijskoj krizi, istaknuo je, mora ponuditi 'svijetlo i izlaz'.

Ocijenio je da Hrvatska nije ni svjesna kako do sada malo prošla okrznuta globalnom krizom, da se stoga neopravdano poziva na smjenu Vlade i pesimistično govori o 2009.

Za predviđeni 2-postotni gospodarski rast u idućoj godini rekao je da je realan, istaknuvši kako će se teško ostvariti i takav rast ako iza sebe neće imati poteze i mjere koje će se povlačiti, posebno u području investicija koje su iznimno važne za gospodarski rast i razvoj te proračunske prihode.
'No, uvjeren sam da će se to ostvariti i realizirati jer se postojeće investicije neće prekidati, neke će se tek prolongirati', rekao je Friščić.

U Saboru je u tijeku pojedinačna rasprava za koju se prijavilo 66 zastupnika.