ČAK TRISTOTINJAK STUDENATA

Slavonci i Baranjci pohrlili na fakultet u Brčko

04.03.2013 u 19:22

Bionic
Reading

Slavonci se sve više odlučuju za studij u Brčkom, u BiH. Naime, nešto više od godine dana od osnivanja Europskog univerziteta taj je studij upisalo 870 studenata, od čega je njih tristotinjak iz Slavonije i Baranje

Danas se u Brčkom može upisati jedan od 43 različita smjera na devet fakulteta Europskog univerziteta - piše Glas Slavonije. Riječ je o ekonomskom, pravnom, pedagoškom, prometnom, građevinskom, arhitektonskom i poljoprivrednom fakultetu te fakultetu političkih znanosti, zdravstva i informatike. Studentima iz Hrvatske najzanimljiviji je studij sestrinstva, sanitarnog inženjerstva te geodezije.

Rektor sveučilišta, prof. dr. sc. Zoran Milošević, kaže da je čak 50 posto polaznika iz drugih država bivše Jugoslavije, a samo 50 posto su državljani Bosne i Hercegovine. 'Čak 30 posto naših studenata dolazi iz susjedne Županje, Vinkovaca, Slavonskog Broda i Osijeka, ali imamo ih čak i iz Zagreba. Treba reći i da nisu svi na prvoj godini studija jer je dio njih u Hrvatskoj već stekao višu stručnu spremu ili završio neki srodan fakultet, pa se ovdje samo prekvalificira ili je došao na doškolovanje. Kada smo pokretali Univerzitet, uistinu nismo očekivali ovakav odaziv Slavonaca, no ispostavilo se da ulaskom u EU i Hrvatska mijenja zakone, pa tako brojni ljudi koji žele nastaviti privatni biznis sada moraju steći diplomu. Primjer su vam vlasnici malih autoprijevozničkih tvrtki i autoškola, kojima će biti neophodna diploma Prometnog fakulteta. Taj studij nudimo upravo mi', objašnjava prof. Milošević.

Univerzitet je uveo i studij za sportske trenere jer ulaskom u EU nijedan fitnes klub ili sportski klub neće moći dobiti dozvolu za rad bez da ima zaposlenog diplomiranog sportskog trenera. Cijena godine studija stoji devet tisuća kuna za društvene smjerove, dok je studij sestrinstva i sanitarnog inženjerstva 14 tisuća kuna godišnje. Najskuplji su studiji farmacije, za što je godišnje neophodno izdvojiti 20.000 kuna, odnosno za stomatologiju 28 tisuća kuna godišnje. No plaćanje je također moguće obaviti i u 12 rata, a ono što je posebno važno hrvatskim studentima jest činjenica da Hrvatska priznaje diplome s ovog sveučilišta te ih je u roku od dva mjeseca moguće nostrificirati, a sam postupak stoji samo 400 kuna. Zanimljivo je i da se diplome Europskog univerziteta Brčko priznaju i u Austriji i Njemačkoj.