ZNAČAJAN POSJET

Kineski predsjednik 19. i 20. lipnja u Hrvatskoj

09.06.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Predsjednik Narodne Republike Kine, Hu Jintao sa suprugom i suradnicima, boravit će, na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u službenom posjetu Republici Hrvatskoj 19. i 20. lipnja, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika.

Osim sa svojim domaćinom, predsjednikom Mesićem, kineski predsjednik će imati susrete i s predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem

U vrijeme boravka predsjednika Narodne Republike Kine u Zagrebu bit će u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održan i hrvatsko-kineski gospodarski forum, čijem će otvaranju - kako se očekuje - biti nazočna i oba predsjednika. Kineskog predsjednika države prigodom posjeta Hrvatskoj pratit će dvjestotinjak gospodarstvenika.

Službeni posjet predsjednika Narodne Republike Kine još je jedna potvrda uspješnog razvoja odnosa između dviju zemalja koji su dobili značajan poticaj posjetom predsjednika Mesića Kini 2002. godine. Hrvatski predsjednik sastao se s predsjednikom Huom Jintaom i prošle godine kada je boravio u Kini prigodom otvaranja Olimpijskih igara, podsjeća se u priopćenju.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang u utorak je u Pekingu najavio da će kineski predsjednik od 14. do 18. svibnja u ruskom gradu Ekaterinburgu sudjelovati na 9. summitu Šangajske organizacije za suradnju i sastanku čelnika Brazila, Rusije, Indije i Kine, te da će nakon toga službeno posjetiti Slovačku i Hrvatsku.

Nakon Rusije, Hu će otputovati u državni posjet Slovačkoj, na poziv slovačkog predsjednika Ivana Gašparovića, a nakon toga će doputovati u posjet Hrvatskoj.