FOND ZA PLURALIZAM

'I Zdravko Mamić može tražiti novac od države ako pokrene sportski portal'

01.03.2013 u 16:06

Bionic
Reading

Kako jednu tortu umjesto na dosadašnje dvije kriške podijeliti na tri, a da pritom ne bude gladnih, odnosno da svi budu siti? Tako bi se narodnim rječnikom najjednostavnije dao opisati okrugli stol na temu izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim medijima koji se održao u Studentskom centru u Zagrebu

Riječ je o tridesetak milijuna kuna, odnosno tri posto sredstava koje HRT prikupi iz pristojbe i distribuira Vijeću za elektroničke medije (VEM) na raspodjelu. Posljednjih osam godina taj kolač, zvan Fond za pluralizam medija, dijelilo je dvadesetak lokalnih TV postaja okupljenih oko Nezavisne udruge televizija (NUT) i oko 150 radijskih (HURIN). Prema predloženim izmjenama Zakona, u utrku bi se od ove godine mogle uključiti i neprofitne elektroničke publikacije (portali).

Vukšić prozvao VEM, HAKOM i OiV

U raspravi, kojoj nijenedostajalo polemičkih tonova, posebno zapažen ostao je istup BrankaVukšića, predsjednika saborskog Odbora za medije, koji je napao AEM,HAKOM i Odašiljače i veze koji se neracionalno ponašaju i rasipajunovac, a nitko ne zna niti koliko novca ubiru i koliko zaposlenihimaju, pa bi se od njih mogao nadopuniti Fond. Tim objedama prozvanimse osjetio Zdenko Ljevak, predsjednik AEM-a i VEM-a koji je kazao kakoVukšićev istup govori o njegovim kompetencijama, jer AEM i VEM sve svojeizvještaje dostavlja Saboru koji je sa svime upoznat.

Iako Ministarstvo kulture, kao predlagač izmjena i dopuna, nije preciziralo ni koliko ima neprofitnih elektroničkih publikacija koje bi mogle aplicirati za sredstva niti se zna kako bi se ona dijelila, jer Pravilnik o raspodjeli bi, 90 dana od usvajanja izmjena Zakona, trebala donijeti Agencija za elektroničke medije (AEM), oni kojima bi se uzelo – NUT i HURIN - predlažu da omjer raspodjele sredstava bude 97 posto za radio i TV, a tri posto za neprofitne portale.

'Mi nismo protiv toga da se u raspodjelu sredstava uključi treći sektor, ali treba imati na umu da je za njih uz tri posto, odnosno milijun kuna koliko predlažemo pripalo i tri milijuna kuna koja za njih u svom proračunu za ovu godinu ima rezervirano Ministarstvo kulture. To je sveukupno povećanje od osamsto posto jer su ta sredstva u prošloj godini bila na razini pola milijuna kuna', kazao je Denis Mikolić, predsjednik NUT-a.

Premda se čuo i prijedlog da bi se postotak koji se dobiva od HRT-a mogao podignuti na četiri posto, pa onda ne bi bilo nezadovoljnih, Milan F. Živković odbacio je tu ideju.

'Sada to nije u razmatranju za ove izmjene i dopune Zakona, ali možda se dogodi u budućnosti. Ono gdje ima prostora je da HRT pojača naplatu od neplatiša jer procjene govore da pristojbu ne plaća oko 140 tisuća kućanstava, što bi im donijelo dodatnih 136 milijuna kuna od kojih bi svi imali koristi', smatra Živković

Predloženim izmjenama nije zadovoljna ni Nina Obuljen iz Instituta za međunarodne odnose koja smatra da uopće nije jasno definirano što su elektroničke publikacije, dok Alemka Lisinski, glavna urednica tportala, smatra da nije za podjelu sredstava po načelu 'ili - ili' nego 'i - i'.

Naime, izmjene Zakona predviđaju da na natječaje mogu aplicirati samo portali koji su registrirani kao udruge i slično, dok svi oni koji su d.o.o. na to nemaju pravo, iako su sve RTV postaje registrirane kao trgovačka društva.

Kao razlog za neuvrštavanje komercijalnih portala u izmjene Zakona Živković je naveo ograničena sredstva kojima Fond raspolaže.

Nenad Bartolčić, osnivač portala za knjigu Moderna vremena.info, koji je registriran kao d.o.o., novim izmjenama Zakona osjetio se također zakinut pa je Ministarstvu kulture poručio kako po predloženim kriterijima za novac može aplicirati i Zdravko Mamić ako odluči pokrenuti sportski portal jer je Dinamo je registriran kao udruga građana.