MRSIĆ POTVRDIO

U mirovinu ćemo ići sa 67 godina

28.02.2013 u 18:46

Bionic
Reading

'Reforma mirovinskog sustava je neizbježna. Ona mora pratiti izmjene Zakona o radu. To ne znači da će se rezati mirovine, to ne piše u MMF-ovoj izjavi. Međutim, morat ćemo povećati životnu dob za umirovljenje na 67 godina za muškarce i žene', izjavio je to u Bruxellesu ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Dodao je kako je tu mjeru najavilo 14 zemalja EU-a te da se ona neće provesti ove godine, javlja HRT.

'Zemlje EU-a, time i Hrvatska počet će je realizirati između 2020. i 2030. godine', dodao je. Mrsić je kazao kako će o svim preporukama MMF-a razgovarati sa socijalnim partnerima.

Mrsić je kao promatrač sudjelovao na sastanku ministara rada zemalja članica EU-a. Na sastanku je prihvaćena inicijativa 'Jamstvo za mlade' - koja predviđa da se svakoj mladoj osobi do 25 godina u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitika posla ponudi novi posao, nastavak školovanja, dodatno osposobljavanje ili stažiranje. Hrvatska će ga početi primjenjivati nakon ulaska u EU i za njega očekuje velika sredstva iz Europskog socijalnog fonda, kazao je Mrsić.

Stopa nezaposlenosti mladih u dobi između 15 i 25 godine u EU-u iznosi 23%, u Grčkoj i Španjolskoj preko 50. U europskom proračunu za razdoblje 2014-2020 predviđeno je šest milijardi eura za zapošljavanje mladih.