ŽIVIO ODMOR

Zastupnici radili samo 50 od 109 radnih dana

09.06.2009 u 07:41

Bionic
Reading

Sastav Sabora upravo provodi još jedan neradni tjedan. U nešto više od pet mjeseci, odnosno 109 radnih dana, zastupnici su u Saboru radili manje od polovice toga vremena. Na plenarnim sjednicama bili su 34 dana, a još su petnaestak dana radili na sjednicama odbora, vidljivo je iz podataka objavljenih na internetskim stranicama Sabora

Iako za neke dane kada nisu radili zastupnici imaju dobar izgovor, poput Ustavom određene zimske stanke do 15. siječnja, u javnosti ipak prevladava mišljenje o neradu u Saboru, pogotovo sada kad se očekuje da svi političari zasuču rukave kako bi državu što prije izvukli iz krize, izvještava Večernji list.

Prvo se nije radilo šest tjedana zbog kampanje za lokalne izbore, pa se nekako odradilo tjedan dana između dva izborna kruga, pa je uslijedio još jedan neradni tjedan zbog kampanje za drugi izborni krug. Ovaj tjedan je neradni zbog praznika u četvrtak (Tijelovo). Zaključeno je, naime, da nema smisla raditi srijedu, pa petak, budući da radni tjedan zastupnicima traje samo tri dana (srijeda, četvrtak i petak). Ponedjeljkom i utorkom na Markovom trgu se ne radi. Aktualni predsjednik Sabora Luka Bebić, koji je posebno osjetljiv na kritike da zastupnici malo rade, umjesto da se oko toga žesti i napada novinare, mogao bi vrlo jednostavno promijeniti loš imidž parlamenta u javnost - dovoljno je samo da donese odluku da Sabor radi svakog radnog dana u tjednu.

'Ljudi ne očekuju da će ih ovi političari izvući iz krize. Pasivizirani su time što prethodne kritike na račun zastupničkih povlastica nisu ništa promijenile', kazala je za Večernji list psihologinja Mirjana Krizmanić. Dodaje da akrobacije poput spajanja slobodnih dana oko praznika demoraliziraju one koji su voljni raditi, a to isto čini i smiješna dozvola rada nedjeljom od 7 do 14 sati koja ne donosi korist ni trgovcima ni kupcima.

'Zastupnici rade odgovoran posao i treba im dati još više slobodnih dana da se odmore i da u miru promišljaju političke procese', ironičan je politolog Anđelko Milardović iz Centra za politološka istraživanja.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Đuro Popijač naglašava da HUP dulje vrijeme upozorava da se spajanje dana oko praznika događa uglavnom u javnom sektoru, a ne u privatnom, što će se moći vidjeti u srijedu.

'Veliki dio administracije uzme slobodne dane ili godišnji odmor, a tako onda rade i političari. Doduše, zastupnici uvijek kažu da se nikad ne odmaraju, da rade s biračima', pojasnio je Popijač.