VAPAJI ZAPOSLENIKA DINE I DIOKIJA

Radnike će ipak saslušati i ministar Vrdoljak

27.02.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Radnici zagrebačkog Diokija i Dina Petrokemije na Krku prosvjedovali su na Markovom trgu u Zagrebu zbog neisplate sedam zaostalih plaća i otpremnina te nepronalaska strateškog investitora koji bi trebao ponovno pokrenuti proizvodnju u Dioki grupi. Upravo su na sastanku sa zamjenicom ministra gospodarstva Tamarom Obradović Mazal koja je, podsjetimo, već podnijela ostavku i odrađuje otkazni rok, no trebao bi ih saslušati i ministar Ivan Vrdoljak

Radnici Dine i Diokija okupili su se na Markovom trgu jer zadnjih sedam mjeseci nisu dobili plaću, a oni koji su dobili otkaz nisu dobili obećanu otpremninu. Od 720 radnika koji danas jedva preživljavaju, na prosvjed je stiglo njih 200-tinjak.

Prosvjednici obje tvrtke imaju iste zahtjeve, ali kažu da nisu u istoj poziciji jer je Dina donedavno imala investitora i sigurne plaće, ali ga je Vlada otjerala. Glavni motiv za prosvjede, a ne kukanje - kako su sami naglasili - činjenica je da sedam mjeseci nisu primili plaću koju su pošteno zaradili.

Naoružani zviždaljkama, na Markovom trgu odbili su ući u prostor ograđen metalnom ogradom govoreći da ih 'nitko neće otjerati u kavez'. 'Bando crvena, dođite vi u ogradu!' Budući da su odbili ući u ograđeni prostor, Banske dvore je od 200-tinjak prosvjednika osiguravao policijski živi zid.

'Ministri, kolike su vaše plaće? Primate li ih svaki mjesec? Jeste li ih se spremni odreći? Solidarizirajte se s građanima! Nije ni čudo da svaki dan jedete teletinu. Vlado, evo vam vaše realnosti!',  odjekivalo je iz sindikalnog megafona, uz odobravanje mnoštva koje je nosilo transparente s porukama: 'Robovlasništvo ili socijaldemokracija?', 'Država koja štiti kriminalce, a gazi radnike nema napretka!' 'Dosta nam je volontiranja'...

Pred Banskim dvorima predstavnici radnika iznijeli su konkretne zahtjeve. Traže isplatu sedam zaostalih plaća, hitnu isplatu otpremnina radnicima koji su proglašeni viškom te neodgodivu akciju za spas radnika Dine i Diokija. Zahtijevaju da ih primi predsjednik Vlade Zoran Milanović jer su, kažu, razgovarali sa svim nadležnim ministrima, a problem i dalje nije riješen.

Prosvjednici, radnici Dine i Diokija, dovedeni do suza pred Banskim dvorima

Predložili su Vladi da donese odluku prema kojoj bi im se od vrijednosti zemljišta za projekt LNG terminala platila sva zaostala potraživanja. Prozvali su Vladu da su predugo taoci politike pogodovanja Robertu Ježiću. 'Nemamo više osnovnih sredstava za život', zavapili su te izrazili potporu svakom pravom strateškom ulagaču u Dioki grupu.

Četvorica radnika su u jednom trenutku propuštena kroz policijski špalir. Pretpostavljalo se da će ih na razgovor u Banskim dvorima, u kojima je u to vrijeme trajao sastanak užeg kabineta Vlade, primiti premijer Zoran Milanović, no s predstavnicima radnika nitko od dužnosnika nije se sastao. S njima su razgovarali samo policijski službenici na porti na kojoj su predali i pismeni zahtjev za službenim sastankom s premijerom.

Nakon prosvjeda, predstavnici radnika uputili su se prema Ministarstvu gospodarstva gdje su očekivali sastanak s ministrom Ivanom Vrdoljakom. Ipak, kako je ministar na sastanku s čelnicima DIV-a, s radnicima se sastala uskoro bivša zamjenica ministra Tamara Obradović Mazal. Ona je smijenjena na osobni zahtjevi odrađuje otkazni rok.Kada ministar bude slobodan, trebao bi se i on pridružiti radnicima.