Hrvatska DOBROSUSJEDSKA GESTA

Crna Gora nudi Hrvatskoj eskadrilu zrakoplova

  • Autor: tportal.hr
  • 8.6.2009 19:42:38
  • 8.6.2009 19:18:27

Crna Gora već dvije godine neslužbeno nudi Hrvatskoj 17 zrakoplova G-4 supergaleb koji se nalaze u vojnoj zračnoj luci Golubovci kod Podgorice

'Službene ponude, u formi dokumenta, nije bilo. Međutim, na neslužbenoj se razini, posebice u stručnim krugovima Crne Gore i Hrvatske, raspravljalo o tim zrakoplovima. Moja je ideja da se u zračnoj luci Zemunik osnuje regionalni centar za obuku pilota. Zrakoplovi s Golubovaca bili bi idealni za takav centar. Uvjeren sam da dio političkog vrha RH pozitivno gleda na tu ideju', kazao je za Slobodnu Dalmaciju umirovljeni zrakoplovni general Blagoje Grahovac, savjetnik za obranu predsjednika parlamenta Crne Gore.

'Riječ je o zrakoplovima koji su odlični za obuku i šteta je da propadnu. Zadnji je remont prije rata obavio Zrakoplovno-remontni zavod (ZTZ) u Velikoj Gorici', kazao je Grahovac, utjecajni član crnogorske vojno-političke scene.

Bila bi to dobrosusjedska gesta kojom se Crna Gora rješava nepotrebnih zrakoplova, jer u budućem razvoju oružanih snaga neće imati zrakoplovno-borbenu komponentu. S druge strane, Hrvatska bi dobila prijeko potrebne turbomlazne jurišne letjelice koje bi, prema riječima nekolicine hrvatskih vojnih pilota, uz generalni remont nadzirale hrvatsko nebo sljedećih 20-ak godina te poslužile za obuku pilota HRZ-a, kao i pilota iz regije. Dodajmo da ideju osnivanja regionalnog pilotskog centra u Zemuniku podržavaju i neke članice NATO-a.

Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, demantira postojanje crnogorske ponude. Ako, pak, Hrvatska odustane, odnosno ne prihvati dar, velika je mogućnost da eskadrila supergalebova završi u Srbiji, koja intenzivno radi na okrupnjavanju i obnovi svoga ratnog zrakoplovstva. Srbija je, kako doznajemo, čak izrazila volju da crnogorske zrakoplove otkupi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još