FARBANJE

Postoji li uopće 'afera tuneli'?!

25.02.2013 u 21:38

Bionic
Reading

'Aferi tuneli', koju se još od 2009. godine predstavlja kao simbol pljačke u hrvatskoj cestogradnji, jednostavno nema kraja: zagrebački Županijski sud konačno je dobio 'nadvještačenje' iz kojega je nemoguće zaključiti jesu li bojanja Svetog Roka i Male Kapele preplaćena, odnosno jesu li braća Žužul preko svoje tvrtke Skladgradnja oštetila državu i Hrvatske autoceste

Državno odvjetništvo pokrenulo je postupak u ovom slučaju prije nekoliko godina s tvrdnjom da su radovi na bojenju dvaju tunela preplaćeni za dvadesetak milijuna kuna, no optužnica do danas nije podignuta: jedno vještačenje išlo je u prilog DORH-u, drugo braći Žužul, a po najnovijem nadvještačenju Tehničkog veleučilišta u Zagrebu to se nikada neće moću utvrditi. 'Stav je ovog vještačenja da te vrijednosti ne bi utvrdila ni daljnja vještačenja jer bi se ona neprijeporno međusobno razlikovala u vrijednostima dobivenih rezultata', stoji u ovom dokumentu.

Analiza je povjerena Tehničkom veleučilištu nakon što su taj posao odbili građevinski fakulteti u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a među zaključcima se izdvaja i tvrdnja da se bojenje tunela ne može usporediti s običnim soboslikarskim radovima, na čemu je jedno vrijeme DORH inzistirao. Vještacima nije sporna ni količina ni kvaliteta obavljenih radova, a cijenu koja je za njih plaćena nisu imali s čime usporediti.
'Ne postoji cijena koja bi se mogla odrediti kao stvarna tržišna, a cijene u Svetom Roku i Maloj Kapeli i jesu tržišne jer su ugovorene natječajem', smatraju vještaci, uz dodatak da je na spomenutom natječaju ipak sudjelovala samo - Skladgradnja. Imali su problem i s uspoređivanjem Žužulovih cijena s cijenama radova obavljenih na drugim tunelima u Hrvatskoj jer se takvi radovi u to doba nisu obavljali.
Vještaci posebno naglašavaju da cijena bojenja tunela može biti različita, pa čak i viša od uobičajene, ukoliko se radi o posebno ugovorenim radovima. Ukoliko se bojenje obavlja zajedno s ostalim radovima - jeftinije je, a ukoliko se radi odvojeno - može biti skuplje. Radi se o 'strategiji nuđenja' kojom se ionako koriste sve hrvatske građevinske tvrtke.

Najnovije vještačenje ne ide potpuno u prilog Žužulima, no još manje je povoljno za Državno odvjetništvo, pa je pitanje hoće li se DORH ohrabriti i konačno podignuti optužnicu. Tvrtki Skladgradnja upravo ovaj posao bio je prvi koji su dobili kao samostalni izvođač, a ne podizvođač, a država im je godinama držala blokiranih 22 milijuna kuna koje su navodno stekli nezakonito.