ŠIRENJE MRŽNJE

Istraga protiv novinara - ratnih huškača iz 90-tih

08.06.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu pokrenulo je istragu protiv bivših i sadašnjih novinara i urednika dnevnih listova Večernjih novosti i Politike te RTS-a zbog sumnji da su poticali na ratne zločine, piše srbijanski Press. Istraga bi trebala biti proširena i na medije u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini

Tužiteljstvo je navodno već okupilo ekipu, odnosno skupinu novinara koja će biti zadužena za analiziranje novinskih tekstova i televizijskih emisija koje su eklatantnim metodama poticale rulju da se prihvati oružja i krene u ratne pohode sa zločinačkim epilogom.

'Procijenili smo da ima stvari iz tog vremena koje su poticale neke zločine, ali ne možemo, u interesu istrage, otkriti o kojim tekstovima i medijima je riječ', izjavio je glasnogovornik Specijalnog suda Bruno Vekarić te dodao da se to ne odnosi samo na domaće, već i na medije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Novinar RTS-a Nino Brajović razgovara 1991. s 'oslobodiocima' Vukovara

Predsjednica Udruge novinara Srbije Ljiljana Smajlović izjavila je za Press kako je neosporno da je 90-tih godina u svim bivšim republikama Jugoslavije bilo novinara i medija koji su poticali na rat.

'Bit ću ipak protiv nove medijske hajke zbog onih koji su šutjeli i stoga što u srpskoj vlasti danas sjede političari koji su poticali i nagrađivali nemoral', upozorila je predsjednica UNS-a. Zbog nečasne i neprofesionalne uloge UNS-a tijekom ratnih godina, nekolicina srbijanskih novinara izišla je iz tog udruženja i osnovala novo NUNS.

Ratni izvjestitelj i urednik RTS-a Miodrag Popov pozdravio je otvaranje istrage, s porukom da 'jedva čeka da se otvori ta priča'. 'Moj jedini motiv bila je istina o tim ratovima i na tome sam bazirao sav svoj rad', rekao je Popov, koji je ostao upamćen kao jedan od 'mitraljezaca' iz RTS-ove ratnohuškačke mašinerije.