TPORTAL DOZNAJE

Dunja Gotovina pobijedila na sudu: Nije izdala generala!

20.02.2013 u 13:41

Bionic
Reading

Dunja Gotovina, supruga generala Ante Gotovine, nakon gotovo pet godina dugog procesa dobila je dvije pravomoćne sudske presude protiv novinskog koncerna Europapress holding zbog tekstova objavljenih u Jutarnjem listu i Globusu, u kojima se insinuira da je general uhićen u Španjolskoj zbog njene izdaje, doznaje tportal

Oba postupka završena su presudama Županijskog suda u Zagrebu, jednom iz siječnja i drugom iz studenoga, kojima je definitivno potvrđeno da je EPH grubo oklevetao Dunju Gotovinu i povrijedio joj ugled i čast tvrdnjama da je namjerno nazvala odbjeglog generala dva puta s istog broja mobitela, što je omogućilo tajnim službama da ga lociraju.

Tjednik Globus je u travnju 2008. godine izašao s naslovnicom na kojoj se nalazila fotografija bračnog para i naslovom 'Prevarena žena Dunja izdala je Antu Gotovinu', dok je nekoliko dana ranije Jutarnji list objavio tekst u kojemu tvrdi da je general 'uhićen u društvu prekrasne žene' i da je njegova supruga 'možda namjerno dala uhvatiti muža koji je u bijegu s drugom'.

Sudovi su utvrdili da se radi o 'teškim neopravdanim klevetničkim navodima', 'grubim klevetama' i 'uvredama', 'povredama dostojanstva, ugleda i časti' te 'povredi prava osobnosti'. EPH se pozivao na knjigu bivše haške tužiteljice Carle del Ponte, no zagrebački Županijski sud utvrdio je da čak ni informacija da je Dunja Gotovina dva puta nazvala supruga s istog broja mobitela ne proizlazi iz te knjige.

Klevete na račun generalove supruge Europapress holding platit će s 50 tisuća kuna za svaki objavljeni članak, a zajedno sa zateznim kamatama iznos bi se mogao popeti na ukupno oko 150 tisuća kuna. EPH će platiti i troškove sudskog postupka. Kako doznajemo, troškove prve presude koncern Ninoslava Pavića već je platio.

Dunja Gotovina odbila je komentirati ovaj slučaj, jednako kao dosad ostala je ustrajna u odluci da ne komunicira s medijima. Njena odvjetnica Nela Pedišić za tportal je kazala kako je zadovoljna presudama prvenstveno zbog klijentice koja je dobila sudsku satisfakciju, ali ne očekuje ispriku ni Globusa ni Jutarnjeg lista jer im to sud nije ni naredio.