SDP-OV FACEBOOK VITEZ

Ivan Račan stao u obranu Ingrid Antičević Marinović

20.02.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Nakon što je SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović u Europskom parlamentu 'proslavila' govorom na engleskom jeziku kojeg je, blago rečeno, bilo teško razumjeti, u obranu svoje stranačke stao je njezin stranački kolega Ivan Račan

Račan, inače saborski zastupnik SDP-a koji se u hrvatskom parlamenti ne javlja često za riječ, prilično je aktivan na Facebooku pa je tako kasno sinoć, očito iznerviran ismijavanjem lošeg engleskog svoje stranačke kolegice, odlučio stati u njezinu obranu.

Račanov status prenosimo u cijelosti, sa svim pravopisnim i gramatičkim greškama.

'I tako... Engleski jezik Ingrid Antičević u Europskom parlamentu je opći predmet sprdnje u Hrvatskoj. Neki dan me je Šeks u Saboru podsjetio na Marxa i opijum za mase. Skoro je to isto danas, kao zabava za mase. Osjećate li se bolje zato što Engleski jezik Hrvatske promatračice u EU parlamentu nije dobar? Osjećate li se bolje zato što je to sve što znate o njenom agnažmanu u EU parlamentu? Znate li što se uopće dešavalo u EU parlamentu, a odnosilo se na Hrvatsku? Zanima li vas?

Danas je u Europskom parlamentu na odboru za Vanjsku politiku glasano o amandmanima na rezoluciju pod nazivom "2012 Comprehensive monitoring report on Croatia." Bilo je to drugo čitanje i zadnja dva tjedna su naši promatrači u EU parlamentu radili na tome. 62 amandmana su predložena. Tridesetak amandamana smo ocjenili lošim za Hrvatsku i zadnja dva tjedna radili na njihovoj izmjeni ili odbacivanju. Zajedno, svi Hrvatski promatrači zajedno. Uvjeravali na hodnicima, agitirali na klubovima, uvjeravali na raznim sastancima kolege iz EU parlamenta da vide stvari i političke procese kako ih mi ocjenujemo. Rezultat glasanja danas je skoro potpuni uspjeh za Hrvatsku. Od tridesetak amandmana koje smo ocjenili spornima, samo su dva ostala u rezoluciji. Neću vas zamarati s detaljima, za njih nema prostora u našim medijima. Oni nisu zabava za mase, ti detalji gotovo nikog ne zanimaju. Kao uostalom ni sama cjelina.

Ingrid Antičević Marinović u Europskom parlamentu

Kad sljedeći put budem predstavljao Hrvatsku na nekom međunarodnom skupu, bilo u Vijeću Europe ili negdje drugdje, neću se smijati kolegama iz svih djelova Europe koji natucaju Engleski toliko loše da teško i klopu naruče u restoranu. Uvjeravat ću ih sve da je Hrvatska zaslužila davno biti u EU, da smo naučili razlikovati bitno od nebitnoga, da tolerancija živi u našem društvu kao i razumjevanje različitosti. EU parlamentarci govore svojim jezikom na službenim sastancima i zasjedanjima, a od 1.7. će EU zastupnici iz Hrvatske govoriti svojim jezikom u EU parlamentu.'

No, nedugo nakon toga na Račanovom Facebook 'zidu' krenula je bujica komentara, među kojima se ističu oni koji SDP-ovcu objašnjavaju da problem s jučerašnjim izlaganjem njegove stranačke kolegice nije u činjenici da ona (očito) ne zna engleski jezik, nego da joj je na raspolaganju bio i prevoditelj, kojeg je odbila i pritom odlučila predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu na način koji je malo tko mogao shvatiti.