PRIDRUŽIO SE HUS

Građani masovno potpisuju Referendumski ustanak

19.02.2013 u 19:28

Bionic
Reading

Hrvatska udruga sindikata danas je podržala kampanju 'Referendumski ustanak', kojom se u cijeloj hrvatskoj prikupljaju potpisi za raspisivanje referenduma o poništenju privatizacije, zabrani rasprodaje državne imovine i prirode, članstvu u EU i zabrani GMO-a. Zajedno sa sindikalcima broj volontera na ulicama 47 gradova popeo se na oko 700 ljudi. Prema riječima organizatora, od 13. veljače do danas prikupljeno je oko 100 tisuća potpisa

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, kaže da taj sindikat godinama vlastima postavlja identične zahtjeve.

'Tražimo konačni obračun s privatizacijskom pljačkom i onemogućavanje sljedeće rasprodajom preostale državne imovine. Ova inicijativa važna je i radi probijanja blokade referendumske demokracije od koje smo sada miljama daleko', rekao je Matijašević, koji smatra da je kampanja, iako masovna, u 'strašnoj medijskoj blokadi'.

Zoran Mihajlović, koordinator Odbora birača i Aktivističkog servisa, aktivističkih grupa koje kampanju provode, tportalu je rekao da je u 47 gradova, na 100 štandova, od 13. veljače do danas prikupljeno 100 tisuća potpisa građana za sva četiri pitanja.

'Posebno velik odaziv imamo u Istri, Sisku, Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Omišu i Slavonskom Brodu, ali u mnogim gradovima krenuli smo kasnije, tako da tamo tek očekujemo novi val potpisa. Cilj je skupiti 400 tisuća potpisa s kojima ćemo tražiti raspisivanje referenduma', poručio je Mihajlović.

Peticijom se traži raspisivanje referenduma o četiri pitanja: jeste li za ili protiv 'poništenja pretvorbe i privatizacije u RH; zabrane rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH; članstva Republike Hrvatske u EU; zabrane prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a u RH'.

'Treba reindustrijalizirati zemlju, a to se može jedino na osnovi infrastrukture, pogona, prostora, institucija, banaka i drugih dijelova gospodarstva, koji su privatizirani, uništeni i ne rade na dobrobit društva', ocijenio je Mihajlović.

On smatra da su dosadašnje vlasti državu neopravdano, a sustavno, kreditno zaduživale svih proteklih godina i pri tome obmanjivali narod o potrebi tog zaduživanja. 'Iza svakog zaduživanja u konačnici stoji garancija, a to je imovina naše države, naš prostor, priroda, industrija, koja bi trebala garantirati povrat kredita. Ne smijemo izgubiti tu imovinu', rekao je Mihajlović.

Potpisi se prikupljaju do 27. veljače.