SPORNA KAZNENA PRIJAVA

Hoće li Sabor potvrditi Lučića za šefa Vijeća HAKOM-a?

19.02.2013 u 18:26

Bionic
Reading

Matični saborski Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu odgodio je danas odluku kojom je Saboru trebao predložiti kandidate za predsjednika i članove Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Zaključeno je da odboru trebaju relevantnije informacije o kandidatima, odnosno životopisi i očitovanje resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića, posebno u svjetlu medijskih napisa da je protiv kandidata za šefa Upravnog vijeća Dražena Lučića podignuta kaznena prijava

Vlada je prošli tjedan, na svom zatvorenom dijelu sjednice, predložila da se za predsjednika Upravnog vijeća HAKOM-a izabere Dražen Lučić, za zamjenika predsjednika Vijeća Domagoj Jurjević, a za članove predložila Zdravka Jurića, Nikolu Popovića i Marijana Bolarića.

No upravo je prijedlog da šef Vijeća bude Lučić pobudio najveće pažnje u javnosti. Naime, protiv njega kao bivšeg ravnatelja te protiv aktualnog predsjednika Vijeća Miljenka Krvišeka kaznenu prijavu podnio je aktualni zamjenik predsjednika Vijeća Gašper Gaćina, koji dvojac tereti za kršenje pravila javne nabave uredskog namještaja za nove prostore agencije.

'Mi smo 11. veljače, tri dana prije sjednice Vlade, zaprimili kaznenu prijavu, ali je ona podnesena od aktualnog zamjenika predsjednika Vijeća koji je bio jedan od kandidata na aktualnom natječaju, ali nije izabran u uži krug. Radi se o djelu iz prošle godine, i u donošenju sporne odluke sudjelovali su i drugi članovi vijeća. Ne može se raditi medijski pritisak i mi moramo vjerovati u presumpciju nevinosti', objasnio je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić

Članove Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu podsjetio je i na članak Statuta HAKOM-a koji govori da Sabor može razriješiti predsjednika, zamjenika predsjednika i članove te agencije ako svojim radom ili ponašanjem dovede u pitanje svoj ugled ili ugled Agencije, odnosno svoju samostalnost i neovisnost ili samostalnost i neovisnost Agencije.

'Možemo prihvatiti ovo što tu stoji, a to je da još nije osuđen. No nama je na adresu odbora došlo još pisama i dopisa, i problem je to što je gospodin (op. a. Lučić) bio u sustavu i to što sve što je došlo na odbor pokazuje da on ima i nekih drugih problema, osim kaznene prijave', kazala je predsjednica saborskog odbora Nada Turina Đurić.

Da su članovi odbora stavljeni u nezgodnu situaciju, smatra pak SDP-ov Damir Rilje

'Tko sam ja da sudim? Kako bi mogli donijeti kvalitetnu odluku, trebali bi zatvoriti oči i reći da ili ne. Ne znam koliko je to korektno', kazao je Rilje dodavši da bi se prilikom donošenja odluke mogli voditi i rezultatima rada HAKOM-a iz razdoblja kada je Lučić bio ravnatelj te agencije.


Pomoćnik ministra Simonić priznao je da je HAKOM zadnjih pet mjeseci svoga rada potrošio na prepucavanje te se složio da toj agenciji treba vratiti ugled.

'Radi se o velikom i vrijednom prostoru, u kojem samo 13 milijardi kuna otpada na područje telekomunikacija', kazao je Simonić

S obzirom na to da članovi odbora nisu, zbog greške saborskih službi, dobili životopise kandidata, Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu odgodio je donošenje odluke o kandidatima za četvrtak kada se nadaju da će imati 'relevantnije informacije' koje bi trebali dobiti od samog ministra Siniše Hajdaša Dončića.