Hrvatska POVRATAK U BUDUĆNOST

Sponzor Kerum izostao s Bikijade u Radošiću

  • Autor: tportal.hr
  • 7.6.2009 21:01:20
  • 7.6.2009 21:01:00

Unatoč lošem vemenu, u zaseoku u Škopljancima u Radošiću i ove godine na 16. po redu reviji bikova okupile su se tisuće ljudi guštajući pod stoljetnom šumom hrasta medunca u kojoj su organizatori svim posjetiteljma organizirali bogatu gastronomsku ponudu

Ljubitelji natjecanja u starim seoskim disciplinama došli su doslovno iz svih krajeva Dalmacije, a ovogodišnja odmjeravanja snaga u deset disciplina otvorili su domaćin, u ime obitelji Škopljanac, otac Bože, bacanjem 16 kg teškog kamena s ramena na udaljenost od 7,30 m, te Dražen Cerjanec, načelnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, piše Slobodna Dalmacija.

Sa svih strana na gotovo 300.000 metara četvornih zemljišta okupiranim brojnim posjetiteljima, nazočne su zabavljali u starom seoskom duhu brojni guslari i diplari među kojima i nezaobilazno lice Mile Krajine.

Jadran Babic / CROPIX
Potezanje klipa
I ove godine u Škopljancima se odjednom vrtilo čak 56 janjaca, a brojnim posjetiteljima upriličene su i zanimljivosti tradicionalnih kulturnih seoskih igara, te brojne prigodne igre za djecu.

Na natjecanju u kategoriji bacanja gotovo 16 kg teškog kamena s ramena ove je godine snage odmjeravalo osam natjecatelja. Za razliku od prijašnjih godina kad je uvjerljive pobjede odnosio predsjednik Općinskog suda u Splitu Ivica Madunić, ovogodišnji pobjednik dolazi iz Vrbovca, kamen je bacio 9,54 cm, a ime mu je Velibor Lučić.

U neizvjesnoj borbi skoka u dalj gdje je o pobjedniku odlučivao svaki centimetar prvo mjesto odnio je Vedran Jogunić iz Crivaca s preskočenih 2,56 cm, u potezanju klipa ovogodišnji slavljenik je Ivan Klepić, dok je u odmjeravanju snaga na gredi 180 kg težak Duje Babić iz Lovica doslovno pomeo sve svoje protivnike.

U finalnoj borbi kategorije do 850 kg u ne baš zanimljivoj borbi slavio je bik Kukan (800) braće Tubić iz Vrbovca nad bikom Mađarijom Jakova Kokana iz Dicma. U težoj kategoriji više od 850 kg u finalnoj borbi bik Kobra vlasnika I.R. Kumana poražen je od bika Agresije Ivana Božića Bakušića bijegom iz arene, a u utrci magaradi pobjedu je odnijela magarica Lepa Luke Božića.

Unatoč najavama, novoizabrani splitski gradonačelnik Željko Kerum, iako glavni sponzor ovogodišnje revije bikova, nije se, na žalost brojnih posjetitelja, pojavio.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još