Hrvatska LJUBO JURČIĆ I IVO JOSIPOVIĆ

SDP na predizborima bira kandidata za šefa države

  • Autor: tportal.hr
  • 7.6.2009 14:17:17
  • 7.6.2009 12:32:06

U vrhu SDP-a definitivno je odlučeno: šef stranke Zoran Milanović izaći će s prijedlogom o kandidatu SDP-a za predsjednika Hrvatske tek nakon što se o tome izjasne i članovi stranke. SDP će održati predizbore, po uzoru na američke 'primaries', u kojima će se na terenu, na stranačkim skupovima, članovi osobno izjasniti između kandidata Ljube Jurčića i Ive Josipovića

Po svemu sudeći, u toj borbi pred biračkom bazom neće se naći i potpredsjednik stranke i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, jer se u razgovoru s Milanovićem nije izričito izjasnio da želi sudjelovati u takvoj utrci, iz čega je zaključeno da nije spreman na kandidaturu već da kroz medije pušta proble balone umjesto da otvoreno iskaže svoju ambiciju, piše Novi list.

Ideja SDP-ovih predizbora, o kojoj Milanović ne želi govoriti prije nego prijedlog iznese na Predsjedništvu sredinom tjedna, svodi se na pretkampanju kakva je održana i za izbore za šefa stranke prije dvije godine. Tada su kandidati Zoran Milanović, Tonino Picula, Željka Antunović i Milan Bandić obilazili veće gradove i predstavljali se, pa su delegati na konvenciji lakše odabrali nasljednika Ivice Račana.

I sada bi kandidati zajedno obišli Hrvatsku, uz naravno svu stranačku infrastrukturu, a članstvo bi se doslovce izjašnjavalo o tome koga vidi kao boljeg konkurenta HDZ-u: Jurčića ili Josipovića. Milanović je otpočetka bio za ideju da se građanskog i uglađenog Ivu Josipovića suprotstavi HDZ-u, no s obzirom da svoju ambiciju ne krije ni Ljubo Jurčić, u vrhu SDP-a se zaključilo da bi bilo najbolje izaći izravno pred članstvo.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još