OCJENA BISKUPA

Vlast nema volje za borbu protiv korupcije

10.12.2008 u 13:51

Bionic
Reading

'U mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj, ne pokazuje se da postoji prava volja vlasti i pravosuđa da korupciju progoni i iskorjenjuje', navodi se u Izjavi Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax

Povodom Dana borbe protiv korupcije i 60. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, Komisija je istaknula da 'želi podići svoj glas prosvjeda protiv toleriranja korupcije i protiv zavjere šutnje oko toga velikoga zla što razara hrvatsko društvo, u vrijeme svjetske financijske, gospodarske i socijalne krize'.

Iustitia et pax u svojoj ocjeni poziva na procjene međunarodnih nevladinih udruga i znanstvenih institucija u kojima je Hrvatska pri dnu prve trećine od 180 promatranih zemalja svijeta.

Hrvatski biskupi u svojoj Izjavi hrvatsku su privatizaciju usporedili s agresijom na Hrvatsku.

'Ipak, posebnu crtu i težinu ovom velikom zlu našeg društva pridaje činjenica da je nemali broj naših sugrađana iskoristio stanje rata i poraća te pretvorbe i privatizacije da bi se izglasali nepravedni zakoni, koji su utemeljili strukturu grijeha i spiralu velikih nepravdi, što se može usporediti s pustošenjem zemlje napadačkim ratom', ocijenili su.

Komisija je upozorila da se pojedini 'građani drže iznad zakona i iznad svojih sugrađana, na što nemaju pravo'. 'Korupcija razbija povjerenje u policiju, odvjetnike, suce, liječnike i ministre', istaknuli su.

Smatraju da je najviše korupcije u vitalnim sektorima gospodarstva: javnim radovima i građenju te energetici, ali i u nabavama za obranu i u prostornom uređenju.