ANALIZA KAŽE DA NEMA MJESTA PANICI

Aflatoksini 'ubili' prodaju mlijeka

15.02.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Razina aflatoksina, pronađenog prošlog tjedna u mlijeku s 2,8 posto mliječne masti Dukata i Vindije, kreće se od 0,057 do 0,060 mikrograma po litri, dok je dopuštena vrijednost 0,050 mg/l, pokazle su analize dobivene iz laboratorija u Beču

Rezultate je na konferenciji za novinare danas predstavio Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, kazavši kako je nakon 158 izvršenih kontrola 11 uzoraka mlijeka s farmi na istoku Hrvatske poslano u Beč

Jakovina je potvrdio kako je uzrok neznatno povišene razine aflatoksina stočna hrana koja je imala plijesan.

'Riješili smo ovu situaciju za sedam dana za razliku od Slovenije kojoj je trebalo mjesec dana', pohvalio se Jakovina i dodao kako je hrvatsko mlijeko sigurno za konzumaciju.

Radovan Fuchs, toksikolog iz Instituta za medicinska istraživanja, kaže kako je rast aflatoksina uvijek prisutan u plijesni te da je njihov rast uvjetovan oscilacijama temperature u posljednje vrijeme.

'Alarma nema jer ove koncentracije su toliko male da javnost i mediji trebaju prestati pričati o toksičnom mlijeku jer kad uzmemo propise koji su na snazi u EU u odnosu na SAD ili Srbiju naše mlijeko bi trebalo imati deset do pedeset puta veću koncentraciju aflatoksina da bi bilo toksično.

Dragutin Drk, vlasnik Vindije, priznao je da je zbog priče oko zaraženog mlijeka njegova prodaja u tjedan dana pala za 30 posto, ali i izrazio uvjerenje da će se ta brojka smanjiti u narednim danima.

Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, napomenuo je kako su oni uzeli dvanaest uzoraka hrane, a njihovi rezultati očekuju se početkom idućeg tjedna zbog toga što su analize kompliciranije.

Poučeni ovom neugodnom epizodom tvrtka Dukat obvezuje da će uvesti vlastiti, paralelni sustav kontrole zdravstvene ispravnosti svježeg sirovog mlijeka koje otkupljuje.

Spomenutim ulaganjem tvrtka Dukat d.d. postaje jedini predstavnik mliječne industrije u Hrvatskoj i regiji koji će svojim potrošačima omogućiti dodatnu sigurnost uvođenjem paralelnih i sveobuhvatnih sustava kontrole zdravstvene ispravnosti i kvalitete u svom cjelokupnom proizvodnom procesu, priopćili su iz Dukata.