JADRANKA KOSOR BEZ KOMENTARA

Vladini uredi troše milijune, a ne zna se što rade

06.06.2009 u 22:16

Bionic
Reading

Ne znam točno koliko ima Vladinih ureda, nemam taj popis, rekla je Ivana Juričić iz ureda glasnogovornika Vlade. Taj podatak ne znaju ni građani, iako se uredi financiraju iz proračuna. Za 13 Vladinih ureda ove godine proračun je osigurao 200 milijuna kuna

ZAGREB - Među njima je i Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa. U tom je uredu sedam zaposlenih, a iz proračuna im dolazi 1,8 milijuna kuna. Ne zna se što rade jer ne odgovaraju na novinarske upite, piše 24sata.

U sličnoj je situaciji i Akademija lokalne demokracije, dio Središnjeg ureda za državnu upravu. Imaju troje zaposlenih, a iz proračuna dobiju 1,3 milijuna kuna. Od toga je 600.000 kuna za intelektualne i osobne usluge.

'Organiziramo oko 10 predavanja i seminara na godinu. Državne službenike educiramo o novim zakonima', objasnio je ravnatelj Akademije Branko Bošnjak, obrazlažući da na to troše novac za osobne usluge.

Ovaj odgovor novinari 24sata čekali su oko mjesec dana, iako im u statutu piše da je rad Akademije javan. Na pitanje mogu li građani nazvati njegov ured i pitati čime se bavi, odgovorio je da mogu, iako građane ništa ne zanima.

A gdje je Ured za istraživanje ruda i gubljenje vremena? Njega zasad nema. No ured kompliciranog naziva, Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa, nalazi se u strogom centru Zagreba, tik do Ureda za e-Hrvatsku. Oni su se, pak, dičili Hitrorezom, koji je doživio potpuni fijasko.

Potpisnica Uredbe o osnivanju Akademije lokalne demokracije je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Dokument je potpisala u ožujku 2006. godine. Za osnivanje i početak rada Akademije iz proračuna su dobili milijun kuna. Na pitanje čime se točno djelatnici Akademije bave i što rade u svojim uredima, Jadranka Kosor je kratko poručila da ne želi ništa komentirati te da se o Akademiji može razgovarati s djelatnicima ureda glasnogovornika Vlade.