ZATVORENI ORMARI

EPH i Konstruktor: Tko tu koga reketari?

06.06.2009 u 20:55

Bionic
Reading

Već nekoliko dana u dnevnim novinama korporacije EPH možemo pratiti rasprave i sukob između Slobodne Dalmacije i tvrtke Konstruktor. Najmoćnija građevinska tvrtka u državi je tužila splitski dnevni list za nadrealnih 1,7 milijardi kuna. Iznos nije slovna greška, zaista je riječ o milijardu i sedam stotina milijuna kuna

SPLIT - Razlog sukoba i basnoslovne tužbe je pisanje Slobodne Dalmacije o upitnoj pretvorbi Konstruktora i s tim u vezi pokretanje istražnih radnji Državnog odvjetništva. Zbog jednog takvog napisa Željko Žderić, direktor i suvlasnik građevinske tvrtke, tvrdi da je izgubljen važan posao u Libiji koji je vrijedio koliko i iznos tužbe, dakle 1,7 milijardi kuna.

Sukob moćne medijske korporacije i građevinskog diva nije ništa novo ni senzacionalno, uplitanje državnih institucija i posrednika također nije iznenađenje. Isto tako, elaboracija i analiza slučajeva pretvorbe s početka devedesetih prije svega traži neovisne faktore i institucije da se bave time, a spomenute dvije tvrtke zapravo su najmanje pozvane da o tome objektivno raspravljaju.

Pretvorba i privatizacija Konstruktora i Slobodne Dalmacije ogledni su primjer hrvatske tranzicije. Svi ti procesi nisu prošli bez kolateralnih žrtava, mrtvih i ranjenih i sve velike tvrtke imaju figurativno rečeno 'mrtvace u ormaru'. Proces i istraga oko privatizacije Konstruktora ionako kasni najmanje petnaest godina.

Pravi problem i povod za ovaj tekst subotnji je komentar glavnog urednika Jutarnjeg Lista Mladena Pleše koji, naravno, brani pozicije EPH i blati Konstruktor i Željka Žderića, ali i iznosi licemjernu i bezobraznu optužbu o moćnim zaštitnicima Konstruktora zbog kojih nijedan drugi medij u državi, osim Jutarnjeg i Slobodne, ne piše i ne izvještava o tome. Pleše valjda ima na umu tehnologiju rada i uređivanja novina na koju je navikao, a koja podrazumijeva osluškivanje raspoloženja nositelja realne moći u državi.

Vrhunac licemjerja je što se pri tome Pleše poziva na slobodu medija i sukob dviju moćnih korporacija proglašava napadom na slobodu medija, jer po njegovim riječima, tužbom Konstruktor reketari Slobodnu Dalmaciju. Da ne bude zabune, nije Konstruktor benigna karitativna udruga koja treba zaštitu, ali ni EPH se nije baš proslavio problematiziranjem hrvatske tranzicije. Uostalom, još u listopadu 2005. na stranicama Ferala bio je precizno elaboriran pravosudni dio slučaja pretvorbe Konstruktora, koji je usput rečeno vodio već notorni sudac Slavko Lozina. Pravo pitanje je zašto tada nisu reagirali iz Jutarnjeg i Slobodne i zašto nisu pritisnuli pravosudne institucije.

Zato je neprihvatljivo prozivanje hrvatskih medija za kolaboraciju i šutnju urednika Jutarnjeg Lista. Nastavlja se praksa korištenja argumenta medijske slobode za uske parcijalne interese, a slične manipulacije već smo imali u izdanjima EPH; sjetimo se samo Čička i Banca. Na kraju se s punim pravom možemo zapitati, tko koga u ovoj priči zapravo reketari?