UNATOČ UMJERENOM IZVJEŠĆU BRAMMERTZA

Sanaderova njujorška ofenziva bez rezultata

06.06.2009 u 08:36

Bionic
Reading

Premda izvještaj glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Hrvatske i nije bio tako negativan kao što su neki očekivali, to vjerojatno neće biti dostatno za otvaranje poglavlja Pravosuđe i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, koje blokira pet zemalja Europske unije zbog nedostatne suradnje Hrvatske s Haagom

Unatoč činjenici da je Brammertzov izvještaj uglavnom pozitivan, osim rezerve koja se odnosi na topničke dnevnike – iako i u tom pitanju Brammertz priznaje 'manji napredak' – bez tvrdnje da 'u potpunosti surađuje s Haškim sudom' Hrvatska neće dobiti zeleno svjetlo za nastavak pregovora, piše Novi list.

Toga su svjesni i hrvatski diplomatski izvori koji smatraju da će Hrvatska morati uložiti dodatni diplomatski napor da deblokira pregovore i uvjeri međunarodnu zajednicu da u potpunosti surađuje s Haškim sudom budući da 'političku blokadu' s kakvom je trenutačno suočena Hrvatska 'nije tako jednostavno slomiti'.

Brammertzova ocjena o suradnji Hrvatske najvjerojatnije će biti na dnevnom redu zasjedanja europskih ministara vanjskih poslova 15. lipnja u Luksemburgu, koji će prije odluke o nastavku hrvatskih pregovora proučiti Brammertzov izvještaj. No može se pretpostaviti da će zemlje koje su i dosad imale rezerve (Belgija, Velika Britanija, Danska i Finska te Nizozemska), takve rezerve zadržati. Primjerice, Velika Britanija, čiji je predstavnik u Vijeću sigurnosti poručio da je njegova vlada 'razočarana' Brammertzovim izviješćem o Hrvatskoj, izrazivši punu potporu Brammertzovu zahtjevu za dostavom traženih dnevnika, uz dodatni zahtjev da Hrvatska svoju predanost dokaže podizanjem optužnica protiv onih koji su sudjelovali u 'skrivanju ili uništavanju dokumenata'.

Najveću potporu Hrvatskoj na sjednici Vijeća sigurnosti pružio je predstavnik Austrije, svjestan da je Sanaderova vlada od preuzimanja dužnosti posvećena punoj suradnji s Haagom, što je potvrdila i uhićenjem Ante Gotovine.

Hrvatski premijer Ivo Sanader bio je nakon zasjedanja Vijeća sigurnosti »općenito zadovoljan«, ukazujući da bi za objektivnu ocjenu suradnje Hrvatske s Haagom valjalo pričekati ocjenu sudskog vijeća. I doista, sudsko vijeće u predmetu Gotovina, iako je to od njega tužiteljstvo već odavno zatražilo, nije izdalo Hrvatskoj obvezujući nalog da preda topničke dnevnike, davši Hrvatskoj dodatno vrijeme za utvrđivanje istine o njima, prihvaćajući da nije jasno postoje li sporni dnevnici ili ne.