Hrvatska USPRKOS SLOVENSKOJ BLOKADI

Hrvatska sustigla rokove Europske unije

  • Autor: tportal.hr
  • 5.6.2009 22:37:59
  • 5.6.2009 17:51:55

Prva od četiri međuvladine pristupne konferencije s Hrvatskom održat će se 28. srpnja, prije ljetne stanke europskih ustanova, najavila je Švedska, koja će 1. srpnja od Češke preuzeti kormilo Europske unije

Hrvatska će strana dotad posve pripremiti za zatvaranje još šest poglavlja: idućega će tjedna Europskoj komisiji poslati ispunjena mjerila za zatvaranje Novčarskih usluga i Zaštite potrošača i zdravlja, a do kraja lipnja i Energetike, Novčarskoga nadzora te još jednoga poglavlja, doznaje Večernji list iz pregovaračkih izvora.

Mjerila za jedno, također još neimenovano, poglavlje ispunit će, pak, u srpnju, pa bi, s već zatvorenih sedam i četirima čije je zatvaranje Slovenija blokirala, posao bio završen na ukupno 18 poglavlja. Do kraja bismo godine trebali ispuniti mjerila za zatvaranje još 15 poglavlja.

Prema istome izvoru, i na tim je poglavljima već odrađeno 'više od 50 posto posla'. No moguće je da će Slovenija blokirati zatvaranje i novodovršenih poglavlja. Više će se o tome znati nakon trojnoga sastanka europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna s hrvatskim i slovenskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, najavljenoga za idući tjedan.

Trebao bi mu uslijediti i sastanak predsjedničke trojke EU-a. Glede poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, čije otvaranje stoji zbog 'topničkih dnevnika', Ujedinjeno Kraljevstvo sada zahtijeva da se, uz nastavak potrage za tim spisima, povede kazneni postupak protiv osoba odgovornih za njihov nestanak ili uništenje.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još