FINANCIJSKO NASILJE

'Blokade računa su neustavne a FINA relikt prošlosti koji treba ukinuti'

06.02.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Predsjednik HSLS-a, Darinko Kosor, najavio je na tiskovnoj konferenciji podnošenje Prijedloga za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona koji će ovoga tjedna uputiti na adresu Ustavnog suda RH. Direktan povod za ovakav potez, broj je blokiranih računa građana od - gotovo 250 tisuća. Kosor i Vladimir Ferdelji, koji će se u predstojeću predizbornu utrku za mjesto gradonačelnika Zagreba uključiti upravo na listi koalicije HSLS-HSS-Stranka Zelenih, upozorili su kako je, prije ulaska u Uniju kao 28 članica, Hrvatska jedina zemlja gdje je uopće moguće blokiranje računa građana na način na koji se to kod nas čini

'Neviđeno financijsko nasilje'

'Hrvatska ima četvrt milijuna, ili brojkom, točno 246,142, građana, koji praktički ne mogu ni sebi ni svojoj obitelji u tgovini kupiti ništa jer im je po nalogu FINA-e blokiran bankovni račun. Usto, bez ikakvog sudskog rješenja, FINA može naložiti blokiranje svih računa koje posjedujete, nevažno na kojoj banci, nevažno u kojoj valuti, nevažno u kolikom ste minusu, sve dok ga ne pokrijete. Često se događa da ljudi nisu ni svjesni toga već dođu na blagajnu, izmijenjaju sve kartice koje posjedu i tek kada izađu praznih ruku i crvena obraza iz samoposluge shvate što je na stvari. U obzir se više ne uzima niti stavka da vam banka ne može 'sjesti' na više od dvije trećine plaće, a da ne spominjemo kako su nekima računi blokirani i zbog iznosa od samo nekoliko desetaka kuna', rekao je Darinko Kosor nazvavši sporne blokade računa 'neviđenim financijskim nasiljem'

Ferdelji i Kosor posebno su istaknuli to da je novac imovina, a imovina je po Ustavu (čl 48.) zaštićena i neotuđiva bez pravomoćne sudske presude. 'Kako je moguće da vam iz banke kažu da je jedini način za ponovno odblokiravanje, podmirivanje duga na računu kada je jedini način za to novčana, 'keš' uplata? U bilo kojoj zemlji s razvijenom demokracijom, stabilnom ekonomijom prvo bi pitanje bilo: 'Otkud vam novac ako su vam svi računi blokirani?'. Izgleda da se vraća vrijeme kada ćemo p držati u čarapama, jastucima ili zakopanog u vrtu ne bi li mogli podmirivati svoje obveze jer je očito da u bankama siguran nije', izjavio je Kosor.



Teror poslovnih banaka j korporacija nad građanima

'Držimo da je ovakva praksa i postupanje od strane FINA-e blatantno kršenje nekoliko članaka Ustava (čl. 48.,61., 62. i 64)' tvrdi Darinko Kosor, izjavivši za Tportal kako – 'ne šalju Prijedlog ocjene ustavnosti Ovršnog zakona jer im se tako hoće', već su tako odlučili nakon što su se dobro posavjetovali sa pravnicima koji su im potvrdili da za to itekako ima temelja, jer banke jednostavno ne mogu biti iznad Ustava. Istovremeno traže od Ministarstva financija izmjenu Ovršnog zakona.

'Ako već ulazimo u jednu tako veliku zajednicu, dajmo se prestanimo 'zabavljati' ćirilicom, ZO-om, Judith Reisman, ili usklađivanjem naše i EU zakonske regulative koja se tiče stevie i batata, i prihvatimo se usklađivanja onih zakona o kojima nam ovisi gola egzistencija. Ako u EU ne idu stevia ni batat, onda ne ide je predsjednik HSLS-a. 'Mislim da bi trebali uskladiti naše zakone, prije svega ove zakone koji se tiču egzistencije ljudi. Jer ova ostala tri članka Ustava se odnose na sigurnost obitelji, djece i pojedinca, da jednostavno mogu raspolagati svojim primanjima, svojom plaćom", rekao je Kosor.

'Smatramo skandaloznim da poslovne banke po nalogu FINA-e automatizmom mogu skinuti i jednu lipu s naših računa kako za ovrhe tako i za bilo koje druge naknade. Time otuđuju našu imovinu i krše Ustav. Neka FINA posluje poštujući Ustav ili neka se ukine kao relikt prošlosti jer ovakva je provedba Ovršnog zakona teror poslovnih banaka i korporacija nad građanima. Postoje razni drugi načini naplate duga koji poznaje EU, Zakon o insolventnosti, tzv. poravnanje, nagodba, stečaj i slično', zaključili su Darinko Kosor i Vladimir Ferdelji.