PO UZORU NA ISLAND

Dosta vam je loših gradonačelnika?! Velika Gorica nudi rješenje

06.02.2013 u 13:23

Bionic
Reading

Da se u malim sredinama lakše ostvaruju moderni demokratski, ali i ekonomski napreci, pokazala je nakon Jastrebarskog, koje je u gospodarskom smislu procvjetalo zadnjih pola godine, i Velika Gorica koja to čini na demokratskom planu. Povedeni naime primjerom s Islanda, gdje su se na prošlogodišnjim izborima (prvima nakon financijskog kraha 2008. godine) za mjesto u tamošnjem parlamentu, ni manje ni više, mogli prijaviti svi punoljetni državljani Islanda, u Velikoj je Gorici raspisan sličan natječaj za mjesto gradonačelnika

Uvjeti za kandidaturu za listu koju će predstaviti su jednostavni – trebate se prijaviti na službeni e-mail: postanigradonacelnik@gmail.com, biti državljanin RH, stariji od 25 i mlađi od 50 godina te ne biti član nijedne političke stranke. Plus imaju i svi oni koji nikada nisu bili u nekoj od njih, kao i oni s iskustvom u bilo kojoj grani gospodarstva, poduzetništva ili na nekoj apolitičnoj te društveno korisnoj poziciji.

Međutim, kako je za tportal objasnio Zoran Žic, predsjednik udruge Hrvatski poduzetnici i obrtnici, oni koji su u politici imali iskustvo mogu imati još veći plus ako su iz nje otišli neuprljanog obraza.

U HOP-u naime nisu naivni. Iako nipošto ne žele biti rasadnik političkih aspiranata koji u tom poslu vide samo osobnu korist, zbog čega su i naveli da prijašnji politički angažman čak i 'nije poželjan', oni koji su bili u politici i, uvidjevši da opredjeljenja 'desno' ili 'lijevo' ne znače apsolutno ništa, istupili neokaljani iz stranke u kojoj su bili zbog toga čak mogu imati plus. 'U nadmudrivanju s okorjelim političarima takvi kandidati bili bi nam od izuzetne koristi jer ćemo u slučaju pozitivnog ishoda izbora po HOP i našu nezavisnu listu imati posla upravo s njima', objasnio je Zoran Žic.

'Prevare ne može biti jer Gorica je mali grad i praktički se ljudi svi poznaju, tako da 'vuk u janjećoj koži' neće proći neopaženo i neće biti ni razmotren kao mogući kandidat', dodao je.

'Otvorena je i stranica www.facebook.com/postanigradonacelnik u cilju što kvalitetnije selekcije potencijalnih kandidata, a na zadovoljstvo građana. Želimo preko javnih kanala komunikacije iznjedriti najboljeg kandidata kojeg ćemo kasnije samo potvrditi na izborima. Ovakav oblik direktne demokracije nije utopija, već realna mogućnost, a koriste je zemlje koje nisu mogle izaći na kraj s korupcijom. Ovo je istinska prilika svakom od nas da u cilju boljeg sutra predloži ili se i sam kandidira i postane prvi pravi predstavnik građana', navodi Žic.

Što se reakcija na ovu inicijativu tiče, Žic tvrdi da ih za sada lideri političkih stranaka uopće ne komentiraju, ne kontaktiraju s njima, dapače vrlo otvoreno ih ignoriraju (iako imaju simpatije jedne parlamentarne stranke najsvjetovnijeg, radničkog identiteta, koju Žic za sada nije htio imenovati). Punu podršku zato imaju od onih koji su im ionako važniji, a to su građani Velike Gorice okupljeni u mnogobrojne udruge, od kojih Zoran Žic posebno ističe Udrugu mladih Velike Gorice.

Također ističe suradnju i sudjelovanje u radu gospodarsko-obrtničkog portala velikogoričkih poduzetnika www.turopoljka.com te rad na potpomaganju Udruge Franak s kojom su potpisali sporazum o suradnji.

'Uposlili smo i odvjetnički ured te ga usmjerili na suradnju s Udrugom Franak, a cilj nam je što prije početi gurati tzv. osobni bankrot, nakon kojeg banke više neće moći isisavati iz građana i posljednje kune koje se sad već i po tri puta prevrću po dlanu prije nego se potroše.

Ono što će nam definitivno biti obilježje jest truditi se biti glasni i konstruktivni. Uskoro ćemo imati kreativan i pitak program koji će biti neposredan i svakome razumljiv. Svakim danom sve više smo svjedoci manipulacije političkog establišmenta koji nevažnim temama skreće pažnju građana s važnih problema na trivijalna pitanja. Slijedom toga odlučili smo lokalne izbore u svibnju 2013. ne prepustiti slučaju te se izboriti za vlastitog kandidata za gradonačelnika ili gradonačelnicu', rekao je Zoran Žic.

Prvih pet potencijalnih kandidata, za koje će građani najviše glasati, izaći će, kako je predviđeno, pred komisiju koja će biti sastavljena od građana i članova udruge HOP, a najbolji kandidat će u cilju općeg interesa predstavljati građane Velike Gorice na predstojećim izborima kao neovisni kandidat za gradonačelnika Velike Gorice.