TRAŽI SE HITNA SANACIJA

Odron zemlje u Črnici umalo odnio crkvu

05.02.2013 u 21:35

Bionic
Reading

Neposredno uz temelje crkve Sv. Roka u Črnici, mjestu nekoliko kilometara sjeverno od Buzeta, kamene gromade teške više od tone kliznule su niz padinu u vrt, a crkvicu sada samo centimetri dijele od ponora i novo bi urušavanje tla za nju bilo pogubno, piše Glas Istre

'Čuo se strašan prasak, kao da je potres', ispričao je za Glas Istre vidno uznemiren Josip Hrvatin koji živi u neposrednoj blizini crkve. Crkva Sv. Roka je, upozorava, već prošarana vertikalnim i horizontalnim pukotinama.

Na buzetskom području u noći sa subote na nedjelju palo je 66 litara kiše po četvornom metru, što je pokrenulo klizište. Klizanje terena u Črnici, na 225 metara nadmorske visine, počelo je prije desetak godina, a prvi se put interveniralo 2007. godine kada je saniran potporni zid. Nakon što se stari zid djelomično urušio postojala je ,opasnost i od urušavanja crkvenog zdanja. Sada je, međutim, stanje daleko gore.

'Odron treba pod hitno sanirati. Da jedna Australija ima nekoliko stoljeća staru crkvu, čuvala bi je kao oko u glavi, a kod nas je to samo jedna u nizu koja propada', kaže Hrvatin.