SPOR U RUKAMA REHNA

Mesić i Tuerk dogovorili smirivanje tenzija

04.06.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u četvrtak, na rubu summita predsjednika država jugoistočne Europe na Cetinju, sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i tom su se prilikom dvojica predsjednika dogovorila da je potrebno smanjiti napetosti u odnosima dviju država

CETINJE - Nakon razgovora, kojemu su prisustvovali i njihovi suradnici, Mesić je novinarima rekao kako je sa svojim slovenskim kolegom razgovarao o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dvije države te da su dogovorili o potrebi smanjivanja napetosti i nastavku razgovora, dodajući da se s Tuerkom ne susreće prvi put te da su uvijek ugodno razgovarali.

'Dogovorili smo se da spustimo tenzije, da s tim problemima o kojima razgovaraju političari ne opterećujemo građane te da se razgovori nastave', kazao je Mesić, dodajući kako otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije nisu neriješiva.

'Hrvatska i Slovenija imaju dobru suradnju na mnogim poljima i nju svakako treba i unaprijediti, a građane ne treba opterećivati pitanjima koja ništa ne znače u njihovim životima', rekao je Mesić.

I predsjednik Slovenije Danilo Tuerk kazao je da je istog mišljenja te da se dogovorio s Mesićem, kojeg iznimno cijeni kao sugovornika, o unapređivanju odnosa s Hrvatskom.

'Treba unaprijediti suradnju na svim poljima, a sporna pitanja trebali bi riješiti Olli Rehn i Europska komisija', kazao je Tuerk. Dodao je kako ne treba dizati tenzije, već mirno i dostojanstveno rješavati sporna pitanja.

Na pitanja novinara o tome je li u razgovorima bilo riječi o nekim novim potezima jedne ili druge strane, Tuerk je odrečno odgovorio, rekavši da će se sve rješavati u uredu Ollija Rehna.