ADLEŠIČ U TUROPOLJU

'Prijestupnici u kaznionici trebaju završiti školu'

04.06.2009 u 15:19

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič obišla je Odgojni zavod Turopolje, jedinu kaznionicu za maloljetnike i mlađe punoljetnike i pritom izjavila kako je cilj Vlade da čim više štićenika u vrijeme izdržavanja kazni završi osnovnu ili srednju školu

Adlešič je istaknula da štićenike Zavoda treba naučiti osnovnim socijalnim vještinama koje su propustili u djetinjstvu i pomoći im da se zaposle kada izađu na slobodu.

U toj ustanovi mladići koji nisu pohađali osnovnu školu mogu proći tzv. sustav opismenjavanja, dok oni sa završenom osnovnom mogu izučiti i neka zanimanja.

Po ubrzanom srednjoškolskom programu štićenici Zavoda mogu se osposobiti za zanimanja kao što su pomoćni kuhar, pizza majstor, bravar ili konobar.

"Godina njihova školovanja državu košta oko 3000 kuna i treba ih uvjeriti da završe obrazovanje", kazala je Adlešič.

Komentirajući stanje u Turopolju v.d. ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci je kazao da taj zavod nije prenapučen, no da bi u njegovu adaptaciju i izgradnju novih kapaciteta ipak trebalo uložiti oko pet milijuna kuna.

Trenutno je na odsluženju kazne 83 maloljetnika ili mlađih punoljetnika, od kojih su neki osuđeni za čak 50-tak kaznenih djela. U najvećem broju slučajeva riječ je o imovinskim deliktima poput krađa ili razbojstava, a prosjek izdržavanja kazne je godinu i pol.

Inače, u Turopolje idu mladići kojima je dosuđeno najmanje šest mjeseci, a najviše tri godine kazne.