BIG BROTHER PROTIV KRIMINALA

Zbog eksplozije na Trgu nove kamere u centru Zagreba

01.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Stoga, iako nije bilo planirano, Projekt 'Velikog brata' ove se godine nastavlja pa će nadzorne kamere biti postavljene na još 50-ak lokacija u Zagrebu iako to nije bilo planirano. Naime, policiji su snimke bile izuzetno korisne pri rasvjetljavanju detalja eksplozije na Trgu bana Jelačića

Autor projekta i šef prometno-komunalnog redarstva Mato Kraljević kazao je da se krenulo s izradom plana, ali da se već zna da će većina novih kamera pokriti ulice u užem centru grada. 'Bogovićeva, Preradovićeva, Gajeva, samo su neke od lokacija koje će se dodatno staviti pod nadzor, a osim uvođenja reda kod parkiranja, time želimo vratiti i sigurnost na gradske ulice', kazao je Kraljević dodavši da je gradonačelnik odlučio da se projekt nastavi već ove godine nakon nedavnih eksplozija.

Napomenuo je kako je centar grada 'živ' tijekom cijele noći, pa će činjenica da se ulice snimaju spriječiti mnoge u naumu da počine neko kazneno djelo.'Građani će se osjećati sigurnije kada budu znali da se ulice nadgledaju i da je Grad nešto poduzeo po pitanju njihove zaštite. Nakon ovih eksplozija intenzivnije smo promatrali što su kamere noću snimile i tu imamo svega, jedno ogromno bogatstvo informacija koje je policiji neprocjenjivo', istaknuo je Kraljević za Večernji list


Iz tog razloga, ovih dana intenzivno se pregovara i s policijom da u svom centru preuzmu slike s kamera kako bi ih mogli svakodnevno koristiti. 'Da je policija već spojena na kamere, eksplozije na Trgu ne bi ni bilo ili bi počinitelje uspjeli uhvatiti na licu mjesta. Nama više ne treba opravdanja za njihovo postavljanje jer su ovi posljednji slučajevi dokazali koliko znače', kaže Kraljević.

Osim sigurnosti i koristi policiji, kamere su prvenstveno postavljene da se putem njih kažnjava nedopušteno zaustavljanje i parkiranje. A osim na Trgu bana Jelačića ima ih na još 74 lokacije diljem grada. Projekt kamera stajao je Grad 18 milijuna kuna, dok je cijena daljnjeg ulaganja još nepoznata.