DEGERT O PUTU RH U EU

'Reforma gospodarstva i pravosuđa najveći problemi'

04.06.2009 u 13:53

Bionic
Reading

U Dubrovniku je danas počela s radom Međunarodna konferencija na temu 'Europska unija - mogućnosti i izazovi' koju organizira Hrvatska odvjetnička komora u suradnji s Odvjetničkom komorom Engleskom i Walesa, a sudionicima skupa obratio se i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert koji najvećim problemom Hrvatske u procesu približavanja EU smatra reformu gospodarstva u sklopu koje je i restrukturiranje brodogradnje i poljodjelstva

'Mjere koje je poduzela hrvatska Vlada u ublažavanju gospodarske krize uskoro bi trebale dati prve rezultate', naglasio je Degert.

Kao veliki problem on vidi i borbu protiv korupcije organiziranog kriminala i reformu pravosuđa. Kad su u pitanju problemi sa Slovenijom smatra kako bi obje strane trebale postići zajednički dogovor.

U radu skupa sudjeluju stručnjaci s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Sveučilišta Surrey iz Velike Britanije kao i nekoliko uglednih odvjetničkih tvrtki. Kako je istaknuto u prigodi otvaranja, ova konferencija održava se u iznimno važnom trenutku za Hrvatsku kad su u tijeku pregovori o pristupanju EU.

Kako je kazao predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis, HOK pozdravlja napore Vlade kad je u pitanju reforma pravosuđa te smatra kako može pomoći u što boljem provođenju i reformi iz kojih nema ni napretka. On je odlučno izbacio navode o korumpiranosti u pravosuđu naglasivši kako je apsolutno siguran da je riječ o jednoj neistini koja nikad nije dokazana.

Kad su u pitanju odvjetničke tarife i njihova primjena Leo Andreis kazao je kako je Odvjetnička komora donijela svoju odluku ali će zadnju riječ dati Ministarstvo pravosuđa i ministar Šimonović.

U okviru ove konferencije raspravljat će se o brojnim važnim pitanjima kao što su uloga odvjetnika u procesima reforme i njihova pozicija s perspektive prava Europske unije.