REKTOR BJELIŠ

'Odluka o sanaciji SC-a Sveučilištu 'veže nogu''

30.01.2013 u 17:08

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš izjavio je danas da bi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović trebao shvatiti da odluka o sanaciji Studentskoga centra (SC) zagrebačkoga Sveučilišta, koju je nedavno donijela hrvatska Vlada, tome sveučilištu 'veže nogu' i takvoga ga šalje u utrku na međunarodnu scenu pa Sveučilište ne može zaključiti da je takva politika mjerodavnoga ministarstva dobronamjerna

Vladina odluka o sanaciji zagrebačkoga SC-a, koji trenutačno ima 121 milijun nepodmirenih obveza, bila je jedna od tema jučerašnje izvanredne sjednice Senata zagrebačkoga Sveučilišta koji je pak jednodušno podupro nastojanja rektora Bjeliša da Vlada ponovno razmotri spomenutu odluku, što je rektor i predložio Vladi u nedavnom otvorenom pismu. Senat je također pozvao Vladu da ponovno razmotri spomenutu odluku te tako zaštiti interes i dignitet Sveučilišta - njegove cjelokupne akademske zajednice, a posebice studenata.

S tim zaključcima Senata novinare su danas u sveučilišnu Rektoratu upoznali rektor Bjeliš i prorektorica za poslovanje i predsjednica Upravnoga vijeća SC-Vesna Vašiček, koja je napomenula da je Senat dao i punu potporu tome vijeću, predstavnicima i upravi Sveučilišta u njihovu radu vezanu za SC, a posebice u tome da SC ostane i dalje dio toga sveučilišta.

S tim u vezi rektor Bjeliš napomenuo je da važnost SC-a za zagrebačko Sveučilište treba sagledati u širem kontekstu od studentskoga standarda jer je, istaknuo je, SC bitna, vitalna i dugoročno ključna komponenta u strateškom razvoju toga sveučilišta.

Za rektora Bjeliša, osvrt i izjave ministra Jovanovića o odgovornosti Sveučilišta za poslovanje SC-a s gubitkom su 'teatar apsurda' jer, upozorio je, komunikacija Ministarstva sa Sveučilištem je takva da je, primjerice, to sveučilište šest mjeseci čekalo odgovor Ministarstva u vezi njihova prijedloga rješavanja dospjelih potraživanja toga ministarstva prema Sveučilištu od nešto više od 45,8 milijuna kuna (uglavnom za investicije).

Kako je objasnila prorektorica Vašiček, Sveučilište je u vezi sanacije SC-a predložilo kao prvu aktivnost da se u programu sanacije osigura nužno potrebnih 50 milijuna kuna kojima bi se izmirile obveze prema dobavljačima i stvorila razina likvidnosti koja bi osigurala izmirenje obveza u rokovima dospijeća čime bi se pak izbjegli i troškovi kamata proizašli iz kašnjenja u podmirenju obveza. Dodala je da ako bi SC, kao rezultat mirnog rješavanja spora u postupku mirenja i naplate dospjelih potraživanja od Ministarstva u iznosu od nešto više od 45,8 milijuna kuna, ostvario pravo na naplatu toga iznosa potraživanja, isti iznos sredstva u cijelosti ustupio Ministarstvu financija za povrat sredstava doznačenih za potporu programa sanacije i restrukturiranja.

SC je već jednom prošao proces sanacije koji je počeo 2002. i trajao je dvije godine. Tada je zatečeni dug iznosio 87 milijuna kuna, a nakon sanacije SC završio je s plusom od 21 milijuna kuna na računu. Od tada do danas SC je poslovao s gubitkom, a kao glavni razlog sadašnje sanacije ministar je naveo neracionalno poslovanje i nesposobnost za restrukturiranje Uprave SC-a. Ministar je ukazao i na objektivne probleme, među kojima i na to da se cijena studentskog obroka nije mijenjala 15 godina - obrok stoji 16,70 kuna (student plaća 4,40 kuna, a Ministarstvo 12,30 kuna), a cijena smještaja u domovima nepromijenjena je čak 19 godina.

Rektor Bjeliš napomenuo je da je pitanje promjene cijena prehrane i studentskoga smještaja u isključivoj nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu 25. siječnja reagirao je na izjavu ministra Jovanovića o cijeni smještaja podsjetivši da su cijene u studentskim domovima u Zagrebu posljednji put mijenjane 1. rujna 2009. kada je poskupljenje bilo i do 200 posto.