Hrvatska ZNANJE ZA SVE ZA 500 MILIJUNA KN

SDP predlaže zakon o besplatnom obrazovanju

  • Autor: V. Brkulj
  • 4.6.2009 17:15:12
  • 4.6.2009 11:25:54

SDP će po hitnom postupku u Hrvatski sabor uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kojim bi se trebalo osigurati besplatno studiranje

U SDP-u kažu da je i njih prodrmala studentska pobuna, ali da to nije osnovni razlog zbog kojeg predlažu zakonske izmjene. Za provođenje spomenutog zakona, u SDP-u smatraju, da je potrebno osigurati 500 milijuna kuna godišnje, a ako bi zakon odmah stupio na snagu, njime bi bilo obuhvaćeno u posljednje tromjesečju ove akademske godine za koje bi trebalo izdvojiti 130 milijuna kuna.

Zemlja neznanja

Prema dostupnim službenim podacima, u Hrvatskoj ima 7,5 posto visokoobrazovanih, 11,5 posto s višom školom, a gotovo 15 posto stanovništva završilo je osnovnu školu ili manje od toga.

'U 'državi znanja' vlada kaos i jedini način da se studenti i srednjoškolci izbore za svoja prava je, čini se, njihov izlazak na ulice', kazala je SDP-ova saborska zastupnica Marija Lugarić.

SDP-ovci su istaknuli da je povećanje proračuna za visoko obrazovanje raslo sporije od povećanja državnog proračuna i nije dalo očekivane rezultate zbog neracionalnog trošenja novca, kao i zbog stalnog mijenjanja ciljeva. Dodali se da se u Bolonjski proces ušlo nepripremljeno te se tako propustila prilika za strukturne promjene.

U SDP-u, naime, smatraju da je školovanje novih kadrova jedina šansa za to da hrvatska stvarno iziđe iz krize, a ujedno smatraju da je znanje i najbolja garancija da ćemo u Europskoj uniji imati kvalitetan i konkurentan proizvod.

'Znanje je strateški prioritet u Republici Hrvatskoj, a sredstva koja bi trebalo namaknuti za besplatno studiranje u državi bi se mogli pronaći bez većih problema', zaključio je SDP-ovac Gvozden Flego.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još