PALIJATIVNA SKRB

Ostojić otvorio hospicij u Rijeci

28.01.2013 u 17:42

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Rijeci, u pratnji domaćina riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, otvorio Ustanovu za palijativnu zdravstvenu skrb, prvu takve vrste u Hrvatskoj

Osnivač Hospicija Marija Krucifiksa Kozulić je Caritas Riječke nadbiskupije, a suosnivači su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija koji su sudjelovali u nabavci opreme s po milijun kuna.
Prema riječima riječkog nadbiskupa, Hospicij je plod suradnje mnogih ustanova i osoba različitih svjetonazora i profesija, ali svih ujedinjenih u želji da na najbolji mogući način pomognu bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti i njihovoj rodbini te tako doprinesu humaniziranju smrti u društvu.

'Stvorili smo Hospicij s motivacijom 'biti bližnji nasmrt bolesnom čovjeku', ne proći pokraj njega, nego se zaustaviti i pomoći njemu i njegovim najbližima', rekao je Devčić. Riječka nadbiskupija dala je na raspolaganje te rekonstruirala i uredila prostor za Hospicij, uloživši oko 8,5 milijuna kuna.

Ustanova je smještena u Tizianovoj 15 na riječkom Belvederu, prostire se na 1.200 kvadratnih metara, na dva kata, a sastoji se od prostora za stacionar za palijativnu skrb kapaciteta 14 kreveta sa svim pratećim sadržajima, prostora za pokretne timove palijativne skrbi, gostinskog prostora za obitelji štićenika te dijela za edukativnu djelatnost i volontere.

Hospicij osigurava najbolje uvijete u kojima čovjek svoje posljednje dane može provesti dostojanstveno, okružen ljubavlju, pažnjom i stručnim osobljem. Potpuna skrb u ovoj ustanovi obuhvaća olakšavanje fizičke boli, liječenje pratećih zdravstvenih problema te pružanje psihičke, socijalne i duhovne pomoći oboljeloj osobi i njezinoj obitelji.


Obersnel i Vujić sa zadovoljstvom su istaknuli da su građani, nakon mobilnog tima koji obilazi bolesnike u njihovim domovima, dobili i adekvatnu stacionarnu skrb.

'Sve osobe koje boluju od neizlječivih bolesti zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu skrb, a njihove obitelji, koje zajedno s njima proživljavaju sve teške trenutke, svaku pomoć koju im možemo pružiti', rekao je ministar Ostojić te poručio da će potrebe za hospicijima i palijativnom skrbi u Hrvatskoj rasti, jer smo u europskom vrhu po broju stanovnika starijih od 65 godina, kao i po broju bolesnika s kroničnim nezaraznim bolestima i karcinomima.

Ministar je naglasio da je upravo palijativna skrb među prioritetnim aktivnostima Ministarstva zdravlja te je najavio da će Hospicij u Rijeci uskoro biti dio zdravstvene mreže Republike Hrvatske.